— Торік яблука вродили так, що перебирати ліньки було. Зсипав усі докупи в погріб. До Різдва погнили, — каже 62-річний Григорій Мельник із Калинівки на Вінниччині.
Цьогоріч навіть осінні в окремі ящики покладу. Великі до великих, малі до малих, — додає. — Через спеку яблука зріють на місяць раніше. Без вологи осипаються. Чутливі до пошкоджень.
— Дозрілі мають темне насіння і сухий хвостик. Спілі м'які сорти рву в рукавичках. Кладу в кошик із м'яким дном та стінками. Як би легко ми не зривали яблуко, все одно є вм'ятина від пальців. Швидко псуються, — каже селекціонер Микола Завальний із Крижополя на Вінниччині.
Зараз час збирати літні сорти яблук — Спасівка, Білий налив, Мелба. На початку вересня — Ріхард, Слава переможцям, Голден делішес, Пепін шафран, Антонівка. Зимові Ранет, Семеренка, Сніговий кальвіль, Айдарет — у перші дні жовтня.
Збирає вранці за сухої прохолодної погоди. На дно дерев'яних ящиків вистеляє стружку. У них зберігає до перших морозів.
— Коли в погребі стане п'ять градусів тепла, яблука сортую. В кожного сорту свій тепловий ефект. Обприскую легким розчином марганцівки від хвороб. Як просохнуть, кожне яблуко обмотати в папір. Не газету, бо фарба шкідлива.
Коментарі