
Тонну помідорів зі свого городу торік зібрав Анатолій Мондзолівський, 55 років, із села Дідівщина Фастівського району на Київщині. На 3 сотках посадив майже 600 кущів різних сортів.
— Помідори — це моя любима рослина. Перепробував із сотню сортів, лишив 80, Щороку їх саджу, бо всі по-своєму хороші. Є в мене й чорні, й полосаті, жовті, оранжеві, рожеві. А дрібненьких чері, то маю з десяток різних. Навіть зелені. Їх обліплено на гілці, наче гроно винограду. Так і називаються — Зелений виноград.
Але найбільше люблю Біфштекс. Це німецький сорт. Мені пачечку насіння привіз друг з Америки. Він — скульптор, якусь там виграв нагороду. Поїхав получати й привіз мені звідти такий презент. 10 років вже їх вирощую. Ці помідори цупкі, не мнуться в ящиках, якщо на базар везти. Темно-червоні, аж горять. І підв'язувати не треба, низькорослі.
Розповідає, що зараз популярний сорт Джерело життя, бо плоди дуже вітамінні. Радить не гнатися за одним сортом, а садити по кілька кущів різного терміну дозрівання. Перші помідори на своєму городі збирає на початку липня, останні — до жовтневих морозів.
— Тигрові на пізню осінь хороші, вони в темну полоску. Ще — Деборал, Козачка. Справа не в тому, щоб насадити багато, а правильно доглядати. Тоді з одного куща можна зібрати 10 кілограмів.
Домашню розсаду радить загартовувати — виносити на кілька годин на вулицю. На базарі купувати рослини з міцним корінням і грубим стеблом, без плям. З рівним листям, але не яскраво-зеленим. Таке щойно з теплиці й погано приживеться. Розсада має бути з синюватим відтінком.
— Можна купувати й із цвітом. Але таку треба садити напівлежачою. Тоді зі стебел пустить нове коріння, краще вросте.
У кожну ямку господар виливає 2 л води. Удобрює перегноєм й сипле по жмені попелу. У ньому багато мікроелементів, калію, фосфору. Це захищає рослини від грибків і фітофтори. Плоди від попелу солодші. Після посадки загортає сухою землею та мульчує.
— Так не висихає ґрунт. Тепер спекотне літо, то це важливо. Помідори не торкаються землі, вони чисті, й головне, що їх не б'є фітофтора. Мульчувати можна сіном, соломою, листям, тільки не хвоєю. Вона окислює землю й рослину.
Підв'язує тільки високорослі помідори. Такі, як сорт Кума. Ростуть до 2,5 м. На одному кущі до 60 плодів. Не підгортає стебла, бо що рівніша земля, то краще зберігає вологу. Тоді легше поливати.
— Для збільшення врожаю можна зрощувати дві рослини. В одну ямку поруч саджу два пагінці. Надрізую їх з боків й притуляю розрізами. Обмотую скотчем, щоб трималися купи. Вони зростаються. Потім одне стебло відрізаю й виходить, що два корені живлять одне стебло. Урожай вдвічі більший.
Коментарі