понеділок, 02 грудня 2019 05:05

Ялівець козацький очищує повітря

Автор: ФОТО З САЙТА IEENAS.ORG
  У молодому віці Ялівець козацький має синювато-зелену хвою, загострену на кінцях. Виділяє різкий запах, який відлякує комах. Рослина нагадує хвойні зарослі у формі вогнища
У молодому віці Ялівець козацький має синювато-зелену хвою, загострену на кінцях. Виділяє різкий запах, який відлякує комах. Рослина нагадує хвойні зарослі у формі вогнища

— За цей рік саджанці ялівцю крадуть утретє, — каже 46-річний Олександр Петрук із села Станіслав Білозерського району Херсонської області. — Висадив їх, щоб легше дихалося. Живу біля траси, а ялівець очищує повітря.

Кущ Ялівцю козацького виростає заввишки до метра і має до 1,5 м в діаметрі. Нагадує хвойні зарослі у формі вогнища. Гармонійно вписується в альпійські гірки й садки. Завдяки сухостійкості його легко вирощувати.

— Хвоя ялівцю унікальна. У молодому віці синювато-зелена, загострена на кінцях. З віком стає схожою на луску, має різкий запах, що відлякує комах. Вішаю гілки ялівцю у шафі, щоб не розводилася міль.

Висаджує ялівець на сонячному місці в листопаді. У тіні пагони крутить. Відстань між рослинами має бути не менше 0,5 м. Осінні саджанці приживаються швидше за весняні. У холоді їхнє коріння росте швидко. Це стосується усіх хвойних — туї, кипарису, ялини та сосни гірської.

— Сосна і кедр не приживаються біля ялини та смереки. Ялина і туя погано ростуть поряд. У мене молода туя ні з того ні з сього зачахла. Виявилося, що біля неї береза висмоктувала з ґрунту поживні речовини. Щоб не мати таких збитків, треба завчасно продумати сусідів. Ялівцю і туї достатньо 2 "квадратів" площі. Ялині, модрині й сосні — 3 квадратних метри. Ялиці та кедровим — 4. Сосні та ялівцю потрібне світло. Туї, ялині та кипарису — напівтінь.

Ставить саджанець ялівцю в розчин стимулятора росту. Поливає цим препаратом через місяць. Викопує яму на 5 см ширшу і глибшу за корінь рослини. Насипає 400 г нітроамофоски.

— Якщо ґрунт глинистий, то на дно ями кладу биту цеглу й пісок. Без цього коріння загниватиме.

Викопаний ґрунт змішує в однакових пропорціях з торфом, піском і землею. Найкраще — засипати землі з хвойного лісу.

— Майже всі хвойні люблять кислий ґрунт. В іншому в них сповільнюється ріст, опадають голки. Принесена земля має бути з дрібними грудочками. Тоді корінню буде вдосталь кисню.

Саджанець не підживлює. Всі корисні речовини перші три роки рослина бере з правильно заправленої посадкової ями. Ялівець на зиму хвою не скидає, тому йому не треба весною поповнювати запаси. У них багато азоту, що підганяє ріст пагонів. Вони не встигають визріти і підмерзають. Через три роки можна полити біогумусом. Склянку засобу заливає 10 л води. Перемішує і настоює добу. Для поливу 1 л цього розчину розводить 2 л води.

— Як з ялівцем усе вийде, то наступного року посаджу і ялицю корейську Силберблок. Вона двоколірна — має сріблясту хвою з одного боку і зелену з іншого, — каже Олександр Петрук.

Зараз ви читаєте новину «Ялівець козацький очищує повітря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути