понеділок, 14 жовтня 2013 00:45

Між рядками часнику лишають півметра

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.urozhaynyj-ogorod.ruС
  На посадку беруть найбільші зубчики часнику. Вибирають тверді великі головки. Якщо денце тріснуте, овоч заражений шкідником
На посадку беруть найбільші зубчики часнику. Вибирають тверді великі головки. Якщо денце тріснуте, овоч заражений шкідником

Голова Хмельницького товариства садівників 61-річна Тетяна ВАСИЛЬЄВА садить часник і цибулю під зиму. Перед цим на ніч замочує в засобі "Престиж".

—?Часник дуже передає хвороби через зубчики. Вода має бути тепла — 37-38 градусів, щоб хоч 50 хвилин у ній побув. Тоді гинуть усі хвороби. Холодної води віруси не бояться.

Садить у бороздки 10-15 см завглибшки. Не поливає.

—?Після дощів земля влажна, добре вкорениться. Перед посадкою засипаю туди еко­плант — органічне добриво з кори соняшника. Виведений, щоб часник ріс великий. Має багато калію та сірки, яка дає часничний смак. Сиплю жменьку на погонний метр.

Посаджені овочі засипає перегноєм або перепрілим компостом і мульчує соломою.

—?Працюємо мотоблоком. Лишаємо між рядками 50 сантиметрів, між головками — 15. Менше не раджу, бо часник розростається, бере свою площу. У нас великі крупноплідні сорти. Хто садить друг біля дружки, виростають манюнькі головки. Бо тісно, мілко, не удобрили. Або весною не поливають. Треба відро води на погонний метр. Коли жовтіє, люди кажуть, що хворіє. Насправді це перша ознака браку азоту. Тоді і з хорошого сорту вродить пшик.

На радить садити на зиму іспанські і китайські сорти часнику.

—?Дуже хвалять Рокамболь, що більше подібний на цибулю. У нас торік вимерз гектар Рокамболя і "китайців". Вирощуємо українські сорти Прометей і Спас, бо морозостійкі. Прометей у травні вже можна продавати. Не хворіє, стрілкується, добрий на смак. З роками не дрібніє. Потім іде Спас — на основну закрутку. Не стрілкуються голландські й німецькі — Мессідор, Термідор. Мають по дев'ять зубчиків, усі навколо стержня, смачні, крупна головка. Дозрівають пізніше і лежать до нового врожаю.

Радить зберігати часник при 2–4 градусах тепла.

—?Усі ці хитрощі — тримати в солі, муці, парафіні — все неправда. Промисловці хранять при температурі біля нуля, у сухих холодних погребах. У багатьох цибуля на горищі лежить. Туди ж покладіть і часник у картонних ящиках, накрийте. Має дихати. Можна тримати на балконі, але щоб не промерзав. Коли мало лишається, можна внизу в холодильнику. Там +8, часнику сиро і жарко, буде рости.

Зараз ви читаєте новину «Між рядками часнику лишають півметра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути