Ексклюзиви
вівторок, 17 грудня 2019 05:51

Мідний купорос знищує грибок у теплиці

Автор: diy.obi.ru
  Від високої вологості та спеки у теплиці розвивається багато грибків. Їх знищують узимку. Знімають верхній шар ґрунту й обприскують теплицю зсередини розчином мідного купоросу
Від високої вологості та спеки у теплиці розвивається багато грибків. Їх знищують узимку. Знімають верхній шар ґрунту й обприскують теплицю зсередини розчином мідного купоросу

— Теплицю треба готувати до зими. Інакше не дасть щедрого врожаю наступного року, — розповідає 52-річний Віктор Смолик із міста Дунаївці Хмельницької області. — Слід знезаразити землю й очистити покриття. За літо від високої вологості та спеки розвивається багато грибків. Обробляю приміщення зсередини.

У грудні вириває залишки бур'янів і знімає 5 см ґрунту. Виносить надвір. У верхньому шарі — найбільше бактерій.

Перевіряє, щоб не було щілин у теплиці, і запалює сірчані шашки. Їх продають у садових магазинах. Ці випари шкідливі для людей і тварин, тому щільно закриває приміщення на два-три дні, доки шашки димлять.

— Робив роками таке знезараження. Видно, грибки пристосувалися. Цього року на помідори напав кладоспоріоз і білокрилка. Тепер чергуватиму один рік обробку сірчаними шашками, а наступного — мідним купоросом. Залізний не піді­йде, бо земля після нього мертва. Речовина вбиває все — і корисні, і шкідливі мікроорганізми.

Розводить 50 г мідного купоросу в 10 л теплої води. Додає 1 ст. л. оцту й перемішує. Переливає в обприскувач. Оббризкує теплицю зсередини разом із землею та щільно закриває на тиждень. Після цього рослини не треба оброб­ляти хімікатами.

Також добрий результат дає обробка біопрепаратами. З органічних це Алірин, Гліокладин, Тріходермін, Фітоспорин або Гамаїр. Ці засоби добре працюють, не шкодячи землі й рослинам.

Після знезараження теплицю миє з обприскувача розчином господарського мила. Шматок тре на тертку й заливає 2 л води. Доводить до кипіння і знімає з плити. Розчиняє в 10 л води дві склянки мильної маси. Миє приміщення, після висихання — ополіскує.

— Потім заношу новий ґрунт. Якщо нема, то просмажую старий у духовці. Це знезаразить його. Підживлюю — розкидаю торф або перегній. Потім висипаю літрову банку попелу з печі. Цього вистачає на 5 квадратних метрів. Перекопую і залишаю до весни.

Зараз ви читаєте новину «Мідний купорос знищує грибок у теплиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути