понеділок, 17 червня 2019 07:41

Мак Чорний дракон нагадує фіолетову півонію

Автор: www.zerno-nn.ru
  Декоративні маки бувають від білих до темно-бордових і чорних діаметром 10–12 сантиметрів
Декоративні маки бувають від білих до темно-бордових і чорних діаметром 10–12 сантиметрів

— Мак називають елітним бур'яном. Для мене це скоріше літня півонія. Бо цвіте все літо. Вирощую підвид папавер, — розповідає Олена Тарасова, 48 років, із села Гусарка Більмацького району Запорізької області. — Я не ламаю язик із тими назвами, кажу просто — махровий або піоновий мак.

Сіє одразу в квітник. За розсаду не береться, бо рослина має стрижневий корінець, що не приживається у новому місці. Може тиждень простояти, а потім зав'янути. Насіння не присипає землею. Обприскує водою і залишає для проростання. Тоді прориває, щоб паростки були на відстані 5–7 см один від одного.

— Якщо дати волю рости всім рослинам, то стануть тонкими і ламкими. Тоді вже не треба надіятися на пишний цвіт. Хиленьке стебло не втримає крупну квітку.

Квіти бувають від білих до темно-бордових і чорних. Діаметр 10–12 см. Є сорти з посіченими пелюстками, що нагадують гвоздику. Цвітуть упродовж червня-липня.

— На кущеві зав'язується більше цвіту, коли зриваю старі бутони.

Вирощує сорти кремово-білого кольору Мамба, помаранчевого Сальса, пурпурного Румба. Мак Шарлота буває червоним, білим, рожевим або кремовим. Цвіте 70 днів.

— Особливо мене вразили сорти Танго, Чорна хмара і Фіолетовий оксамит. У них квіти нагадують темно-фіолетові кулі діаметром 10 сантиметрів. У маку Чорний дракон — 15. А висота самого стебла 60–90 сантиметрів.

Для збору насіння залишає на стеблі кілька перецвілих квіток. З них утворяться коробочки. Обв'язує марлею, щоб насіння не висипалося на землю. Зрізує і зберігає до весни.

Маки — невибагливі в догляді. Щоб пишно цвіли, потрібно рихлити ґрунт. Але робити це дуже акуратно, аби не пошкодити коріння. Ці рослини погано переносять травми кореневої системи.

— Забот із цією рослиною мало. Хіба, коли заведеться борошниста роса або фузаріоз. Спочатку з'являється сизий наліт, а потім — чорні й бурі дрібні крупинки. За перших ознак хвороби обприскую мак розчином — 40 грамів хлорокису міді й 10 літрів води. Щоб нічого не змішувати, можна просто купити препарат Медекс.

Зараз ви читаєте новину «Мак Чорний дракон нагадує фіолетову півонію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути