пʼятниця, 12 липня 2013 00:10

Цибулеву муху відлякують тютюном

Черкаска 64-річна Лідія Ткаченко на дачі вирощує цибулю на 0,5 сотки. У червні помітила, що зелене пір'я поскручувалося.

— Вирвала цибулину і побачила, що головка вдвічі менша за ту, яка мала би бути. Розрізала, а вона всередині прижовкла і сухувата. Коріння  подекуди майже не було.

Показує на ділянці ушкоджені цибулини. Листя бліде і поламане.

— Подумала, що, мабуть, десь узялися вовчки. Хоч ми вже років із 10 не завозили гною і город не біля берега. У "Захисті рослин" сказали, що схоже на цибулеву муху.

Комаха з'явилася в Україні понад 10 років тому. Прокидається наприкінці квітня — на початку травня.

— Найбільшої шкоди завдає перше покоління цибулевої мухи в кінці травня й на початку червня. Коли цвітуть вишні, вона відкладає яйця у тріщини в землі біля цибулини. У червні личинки мухи активно живляться, — говорить 46-річний Сергій Іщенко, агроном із села Межиріч Канівського району Черкащини.

Тоді цибулю не можна їсти два тижні

Вгризаються в основу листя чи головку. В одному стеблі зазвичай живуть по кілька штук. Молода цибулина спочатку в'яне, потім скручуються молодші листочки. Уразливі найменші рослини.

— Уживати ушкоджену рослину можна. Цибулева муха не переносить інфекцій, які можуть зашкодити людському здоров'ю.

Фахівець радить поливати грядки біопрепаратом "Бі-58". Тоді цибулю не можна їсти два тижні. Щоб стебла були міцні та стійкі до шкідника, городину підживлюють аміачною селітрою. 3 кг добрива використовують на сотку землі. Підсипають під рядки і засапують.

Відлякують цибулеву муху тютюновим пилом, це порошок із листя. Можна застосовувати чистий aбo нaпoлoвинy з вапном. Його беруть 1-2 кг нa сотку землі. Також помічний пoпiл чи тоpф. Поливають і розчином кухонної солі — склянку на 10 л води.

Зараз ви читаєте новину «Цибулеву муху відлякують тютюном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути