Квітникар Любомир Ровдич, 66 років, із райцентру Старий Самбір на Львівщині вирощує на городі китайський лимонник.
— Це красива ліана, пахне лимоном. Листя, плоди і гілки містять усе, що потрібно людині. Корисні для серця, шлунка, нервової системи, мозку. Лимонник добрий при діабеті, підвищує імунітет та потенцію, навіть в онкології використовується, — розповідає.
Рослину краще висаджувати восени з кореневої порослі або ранньої весни до розпускання бруньок.
— Добре садити біля старого дерева. Рослина любить, коли її коріння в тіні, а верх тягнеться до сонця. Тому в саду треба обирати напівзатінені, вологі місця. Бажано, щоб зранку і ввечері сонце світило, а в обід падала тінь із дерева. У травні, коли активно росте, обов'язково треба дати опору. Тоді рослина сягає 5 і більше метрів. У мене є кущ висотою 1,5 метра і лимонник, який поплівся по груші. То другий плодоносить краще.
Якщо посадити з насіння, дасть урожай на п'ятий-сьомий рік. Розмножений порослю плодоносить за два-три.
— Лимонник морозостійкий. Витримує до мінус 40. Але на зиму треба мульчувати, накривати листям і рослинними відходами, щоб навесні земля не тріскала і не розривала корені. Бо вони у ґрунті неглибоко, до півметра.
У травні, коли лимонник починає квітнути, Любомир Миколайович удобрює його перегноєм. Розкладає шаром до 5 см в радіусі 0,5 м. У червні та липні підживлює хімічними добривами — 100 г селітри чи нітрофоски розводить у 10 л води і поливає кущ.
Обрізає ліану восени і взимку.
— На кущі мають лишитися до восьми пагонів. Обрізані гілки ділю на 10-сантиметрові шматки, розбиваю кухонним молотком. Заливаю кип'ятком і даю прокипіти до хвилини. Чай виходить — хай сховається заморський лимон.
Китайський лимонник не хворіє. Ні гризуни, ані шкідники йому не допікають. Хімічних засобів захисту господар не вживає.
20-річний кущ дає понад 10 кг ягід за рік. Ровдич збирає їх наприкінці серпня — на початку вересня.
— Очищені ягоди пропускаю через м'ясорубку, змішую з цукром один до одного, накриваю кришкою і зберігаю у пивниці. Щодня споживаю столову ложку, розведену у півлітра теплої кип'яченої води.
Коментарі