Ексклюзиви
пʼятниця, 27 травня 2011 02:00

Кури менше несуться через переїдання

Автор: фото: Тетяна САРАХАН
  Онук Лідії Дорош 2-річний Дмитро з села Лісова Лисіївка Калинівського району Вінниччини годує курей сухарями. Їх купують на хлібозаводі по 35 копійок за кілограм
Онук Лідії Дорош 2-річний Дмитро з села Лісова Лисіївка Калинівського району Вінниччини годує курей сухарями. Їх купують на хлібозаводі по 35 копійок за кілограм

54-річна Лідія Дорош із села Лісова Лисіївка Калинівського району Вінниччини тримає 30 курей. Вигодовує їх три місяці, щодня дає їм піввідра проса.

— Це зерно з вінича. Його здираю зі стебел восени і зберігаю врозсип на горищі, — пояснює. — Від нього кури стають жирненькими. Но я кожного дня тру буряки і перемішую з меленою кукурудзою чи товчою. На кіло цієї їжі сиплю чайну ложку комбікорму "Аматор". Від нього кури краще несуться.

Упаковка на 200 г коштує 8 грн. Корм бажано пересипати у банку, а не тримати у відкритій упаковці.

— У кормі є мінеральні солі, які покращують обмін речовин у птиці, зміцнюють імунну систему, — каже продавець кормових добавок Анатолій Чайка, 69 років. — Курей-несучок важливо не перегодовувати. Від переїдання їм важко нестися.

Кури важко перетравлюють цільне зерно кукурудзи чи пшениці, приблизно два дні.

— Це велика нагрузка на печінку. Від цього птиця падає на ноги і хворіє. Краще зерно перемолоти. Люди на вітер викидають гроші, бо кіло цільного зерна в три рази дорожче, а користі ніякої.

Анатолій Чайка радить зерно не варити і не парити. Під час термічної обробки вітаміни руйнуються.

— У кукурудзі 75 відсотків углєводов, а у пшениці — 13 відсотків білків. Як перемолоти і зварити зерно, то кури цього не отримають. Птахам, яких годують на м'ясо, треба більше білків.

У звичайний корм варто домішувати кормові дріжджі й рибну муку. Це тваринні й рослинні білки, від яких птиця швидше росте.

— Треба всього дві столові ложки комбікорму на кіло їжі. Но рибну муку не можна давати корові та свиням за місяць до отелу та опоросіння. Молоко і сало буде відгонити рибою.

Лідія Дорош хоче купити десяток індокачок.

— У них дієтичне м'ясо, вони менше їдять, ніж звичайні качки. Але індокачки можуть ковтнути усе, що блищить — скло, цвяхи. Тому треба слідкувати. Моя знайома дає їм дрібненько нарубану траву, всякі відходи з кухні: картошку, моркву. А от кукурудзи цілої не дуже їдять. Тре дрібнити.

Каченят вирощують два місяці. Вони можуть важити понад 2 кг, якщо правильно вигодовувати. Після двох місяців зазвичай худнуть.

Зараз ви читаєте новину «Кури менше несуться через переїдання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути