Ексклюзиви
понеділок, 06 серпня 2012 06:30

Кролів від паразитів годують полином

Василь Шпак, 63 роки, з райцентру Сміла на Черкащині 30 років вирощує кролів. Від кокцидіозу, яким зазвичай заражаються двоє з трьох кроленят, не щепить. Для профілактики згодовує тваринам щодня полин і молочай.

— Також кульбабу треба щодня давати, — говорить. — Ніколи в мене не було з кокцидіозом проблем. Ото з ранньої весни першою з'являється кульбаба, то її щодня рву. Пізніше додаю полин, молочай. Багато насушую на сіно, щоб зимою гіркі трави з раціону не виводилися.

— Полин і молочай найкорисніші та найпоживніші для кролів, — пояснює черкаський ветеринар 43-річний Петро Пляченко. — А от листя капусти, яке чомусь споконвіку вважають кролячим лакомством, зовсім їм не потрібне. Може призвести до розладу травлення і, навпаки, сприяє розвитку кокцидіозу. Якщо на капусті попадається ще й тля, це вкрай шкідливо для тварини. Часто влітку хазяї обривають із кукурудзи листя й дають кролям. А від нього зовсім мало толку. Не рекомендую давати і яблука. То свиняча їжа. Якщо спека й повисихали полин і кульбаба, поживним і корисним для кролів кормом будуть гілочки акації з листям.

Радить дозувати соковитий та мокрий харч.

— Якщо даєте кролям свіжозірвану траву чи вологу від дощу, її треба дати вперемішку з сіном. Коли вже перегодували соковитим, приміром, гичкою, і в кролів пронос, то треба давати потроху гілочки дуба, вільхи, осики. Вони мають скріплюючий ефект. Одночасно в раціоні обмежують траву й виключають висівки, що діють як проносне.

Зараз ви читаєте новину «Кролів від паразитів годують полином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути