Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2012 06:30

Корова найкраще віддає молоко в перші п'ять хвилин

Автор: фото з сайта www.student.vetdoctor.ru
  Коли вим’я миють та масують, у корови починається рефлекс молоковіддачі. 
Найкраще доїти в той самий час тричі на добу
Коли вим’я миють та масують, у корови починається рефлекс молоковіддачі. Найкраще доїти в той самий час тричі на добу

— Якщо корову доїти перед порожніми яслами, то матиме стрес. Молоко перегорить. Спочатку не все віддасть, а потім зменшаться надої, — каже Ніна Петербок, 57 років, із села Пархомівка на Вінниччині. Вона 40 років працювала дояркою на фермі. — За день у полі корова стомлюється й не може напастися досита. У стійлі її має чекати їжа. Тоді корова відчуває, що її люблять. Вона спішить додому й більше віддає молока.

Під час доїння найкраще давати корові тепле пійло з картоплею. Кілограм вареної бараболі на день додасть 2 л молока.

— Картоплю треба розділити на три доїння. На один раз змішати зі жменею макухи чи жому, додати півлітра запареної дерті й долити до повного відра теплої води. Літом ще накидайте свіжої зелені, а взимку завжди має бути сіно. Молоко корови в неї на язиці.

Ветеринарний лікар із Рівного 32-річний Володимир Джура пояснює, що від якості корму залежать також жирність і запах молока.

— Найбільш молокогінні цукрові буряки й жом із них. Якщо давати підгнилий силос, то молоко буде гірчити й трохи тхнути. Найкраще доїти в той самий час тричі на добу. О 6.00, 12.00 та 19.00. Корова звикає до режиму, й у неї до певного часу виробляється максимум молока.

Перед доїнням корови доярка вичищає гній, бо молоко швидко натягує запах. Миє теплою водою й масажує вим'я. Змащує дійки жиром чи вазеліном. Роблять це також на фермі перед одяганням апарата.

— Коли миється й масажується вим'я, починається рефлекс молоковіддачі. Якщо не робити масаж, то корова не віддасть усе молоко. Воно застоюватиметься в дійках, тоді розвинеться мастит,— говорить Володимир Джура. — Тоді корова доїтиметься згустками молока або сироваткою.

Масаж вимені — це погладжування вздовж і впоперек протягом хвилини. Можна починати доїти, коли набрякнуть та збільшаться дійки. Спочатку доять обидві передні, щоб вони стали порожні й м'які. Тоді підберуться й не заважатимуть доїти задні дійки.

— Потім ще раз дою передні. У другому припуску корова віддає найбільш жирне молоко. Дою швидко, бо найкраще віддає молоко в перші 5 хвилин, — розповідає Ніна Петербок.

Буває, що худоба доїться лише на три дійки.

— У мене була така, після маститу. Забилася дійка, а молочні канали працювали добре. То все молоко видоювала з трьох дійок.

Під час машинного доїння важливо, щоб апарат був справний і не робив тварині боляче. Інакше крутитиметься, намагатиметься його зняти. Тоді не віддасть молоко. Апарат має бути промисловий, ретельно підібраний.

— Після доїння завжди ще раз змащую вим'я та дійки вазеліном. Корова на пасовиську заходить у воду, мокрі дійки обвіває вітер, вони тріскають. Можуть кривавити, тоді до них  навіть не торкнешся. Вазелін також пом'якшує порізи від осоки.

Корова звикає до одного дояра, іншого може не підпустити. Упізнає за голосом, запахом. До чужої корови можна одягти халат, хустку господині.

80

відсотків надоїв залежить від правильного утримання й годівлі корови, а не від її породи.

 

На ріг і хвіст чіпляють червону нитку

— Корова може зменшити надій, якщо її зглазять. Хтось позаздрить, що гарна, дає багато молока,— каже Ніна Петербок. — У селі не дають молока, як сонце зайде, а банки повертають немиті й обов'язково вкидають шматок хліба й солі. Це віддають корові.

Жінка радить перед першим вигоном худоби на пасовисько зав'язати їй червону нитку на ріг та в хвіст. Прикрити шерстю, щоб не було видно. У Вербну неділю господиня повинна сама піти в церкву й освятити вербу. Нею вигнати корову в поле в перший день пасовиська.

— Вчасно обрізайте копита. Вони тягнуть багато кальцію з організму. Молока меншає.

 

Зараз ви читаєте новину «Корова найкраще віддає молоко в перші п'ять хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути