
Черкасець 66-річний Валентин Кравченко опале листя переробляє на компост. У яму складає його шарами. Чергує з травою й курячим послідом.
— Щоосені, як люди спалюють опале листя, аж плакать хочеться, — каже садівник. — Здоров'я гроблять собі й оточуючим, ще й цінне добро переводять. Не важко ж викопати невелику яму й зсипати його туди.
Господар має два десятки дерев. Восени згрібає листя і зносить у яму. Викопує її півметра завглибшки і 1,5 завширшки. Зверху на півметра ставить щити зі старих дощок чи кругляка.
— Загалом стінки ями мають висоту метр. На дно складаю порубані сухі стебла кукурудзи. Ще бадилля картоплі, гарбузів чи тонкі однорічні гілки. Так у нижньому шарі буде більше повітря для гниття.
Коли насип сягає 20 см, засипає щойно опале листя. На нього — кілька відер курячого посліду.
— Тоді компост краще гниє і насичується азотом. Хороше добриво виходить. Третій шар накладаю із сирої трави. Згрібаю її за газонокосаркою. Можна вкинути туди залишки кавунів, буряків чи гарбузів. Для кращого перепрівання чергую сухі шари з сирими.
Накладає ще листя, поливає кількома відрами води. Вкриває шаром минулорічного перегною чи землею. Раз на місяць купу ворушить вилами для притоку свіжого повітря. Якщо всередині сухо, додає води.
— Не у всіх є трава, курячий послід, — говорить 61-річний агроном Володимир Тарасенко. — Тоді перекладені шари листя й кукурудзиння, бадилля поливайте розчиненою у воді аміачною селітрою. Поклали пару шарів — залили відром води із розчиненими 150 грамами селітри. Знову поклали — залили. Бактерії краще розвиваються, і листя добре пріє.
Дно і боки ями застеляє целофановою плівкою. Згори накриває нею, руберойдом чи старим вікном.
— Як компост гниє, температура в ямі влітку 50-60 градусів. Гаряча волога може піти в землю з поживними речовинами. Має зволожувати всю суміш. Раз на місяць встромляйте в купу суху палицю. Витягнули мокру — вологи достатньо. Ні — заливайте водою, бо перестане пріти.
Добриво вийде наступного літа. Аби щороку мати поживу для рослин, радить робити дві ями. В одній компост пріє, в іншій — готовий.
Коментарі