Ексклюзиви
четвер, 22 червня 2006 18:25

Колорадський жук боїться "Престижу" та "Дантопу"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  45-річний Юрій Вахович картоплею засаджує п’ять соток городу на Софійській Борщагівці в Києві. Цьогоріч посадив грядку заморського овочу — з Єгипту. Думав, що викинув гроші, бо вона зійшла пізніше, ніж інші сорти, — коли потепліло. Свій город пан Юрій обр
45-річний Юрій Вахович картоплею засаджує п’ять соток городу на Софійській Борщагівці в Києві. Цьогоріч посадив грядку заморського овочу — з Єгипту. Думав, що викинув гроші, бо вона зійшла пізніше, ніж інші сорти, — коли потепліло. Свій город пан Юрій обр

Киянка Людмила Калюжна, 45 років, уже давно — років 10 — не саджала картоплю на присадибній ділянці в селі Малютинка під Києвом. А цього року вирішила зробити невелику грядку.

Раніше всією сім"єю збирали жуків руками, бо хімія їх особливо не брала. Але нині з"явилося багато ефективних препаратів проти цих шкідників. Городники, які займаються картоплярством, використовують "Конфідор", "Дантоп", "Регент" та "Престиж".

Василь Роздорожний, 37 років, із міста Монастирище на Черкащині займається картоплярством 15 років. Шість років поспіль перед посадкою обробляє бульби препаратом "Престиж". Він захищає картоплю і від хвороб, і від шкідників.

— Добре діють усі препарати, які мають у складі речовину імідаклоприд — "Ратибор", "Вектор", "Конфідор максі". Читайте склад, якщо є ця речовина — беріть, не прогадаєте, — радить Василь Васильович. Не менш ефективний, на думку Роздорожного, новий препарат "Дантоп" — кілька років як з"явився в крамницях. Після обприскування він тримається на бадиллі два-три тижні й не змивається дощами.

"Дантопом" уже три роки поспіль обробляє свої 50 соток картоплі Ніна Костишина, 43 роки, із села Стрижівка Житомирської області.

— Цей препарат мені дуже до вподоби. Бризкаю, коли вже з"явилися личинки. Від фітофтори обробляю "Чемпіоном" і "Тату", бо ця болячка ще гірша за жука, — розповідає пані Ніна.

Жінка радить також стимулятор росту "Біоглобін". Із ним картопля родить добре і від хвороб захищена. До того ж препарат безпечний для людського організму.

Обробляю від фітофтори, бо ця болячка гірша за жука

— А я кроплю "Престижем" і не маю проблем із жуками. Тому, хто забув обробити при посадці, раджу скористатися препаратами "Анти жук", "Актара" та "Конфідор максі", — каже картопляр Олексій Зіненко, 56 років.  Він 20 років вирощує картоплю на своїй ділянці в Решетилівці на Полтавщині. В Олексія Григоровича під картоплею 30 соток. Цього року посадив 142 сорти по п"ять-десять кущів кожного! Каже, коли вони цвітуть — не поле, а казка.

А от на Чернігівщині 35-річний картопляр Валентин Мосципан із міста Прилуки вважає, що "Престиж" хоч і відлякує жуків майже бездоганно, але дуже токсичний і залишається в бульбах. Такий самий, на думку Валентина, і "Реген".

— Тому "Престижем" у мене оброблена лише маленька діляночка, все інше оббризкую два-три рази "Конфідором", і жуки мою картоплю не чіпають, — розповідає чоловік.

Городник Олександр Курилин, 51 рік, із Токмака на Запоріжжі запевняє, що вже після 50 днів після обробки "Регеном" (під час цвітіння) чи "Престижем" (перед посадкою) картоплю можна їсти.

— Не варто "Престиж" застосовувати хіба для надранньої картоплі, бо хімія може  залишитися в плодах. А для звичайної — кращого препарату не знайти, — стверджує картопляр.

Киянин Вільгельм Хілінський, 64 роки, також бере "Престиж". А коли в середині липня його дія закінчується, чоловік використовує "Конфідор максі", "Ратибор" або "Бомбардир".

— Я взагалі фанат картоплі. Висаджую її на двох ділянках у Житомирі та біля Кагарлика. Випробовую нові сорти, експериментую з видами посадки: шириною міжрядь, глибиною лунки, — розповідає пан Вільгельм.





Німці гуртом боролися зі шкідниками


У Волинському інституті агропромислового виробництва фахівці розповідають усім охочим, як садити й обробляти картоплю. На своєрідний лікнеп сюди приїздять дачники з Луцька і жителі навколишніх сіл. Ази картоплярства переймають на експериментальних полігонах у селі Рокині неподалік Луцька.

— Крім колорадських жуків, на бульбу зазіхають грибки — фітофтороз і картопляна нематода, — розповідає заступник директора Волинського інституту агропромислового виробництва Віталій Пахольчук, 50 років. Він показує фотознімки із картопляними хворобами і шкідниками. — Епідемія зазвичай починається наприкінці червня. Майже повністю висихають листя та стебла. Врожай зменшується на 80 відсотків. І не сподівайтеся, що лихо вас омине. Треба купувати препарати для обробки.

Те саме з колорадськими жуками, — продовжує Віталій Пахольчук. — Проти них немає домашніх рецептів. Застосовуйте хімічні препарати "Октара", "Моспілан", "Конфідор". Узагалі поганих засобів немає, є погані продавці. Особливо на ринках, де часто продають відверті підробки. Тому отруту краще купувати в спеціалізованих місцях або магазинах.

Із колорадськими жуками треба боротися гуртом. Якщо десять господарів обробили посіви, а город одинадцятого кишить жуками, то ефект боротьби буде нульовий. Колись у Німеччині теж була така проблема. Тамтешні політики запровадили державну програму з масового винищення шкідників. Німці — нація законослухняна: всі виконали наказ. І тепер у них обробка суто профілактична.

Роман ЖИЖАРА


Розводьте отруту за інструкцією

— Цього року через постійні дощі жуків на городі менше. Але як тільки потепліє, вони почнуть активно розмножуватися. Уберегти картоплю від жука допоможуть препарати "Конфідор", "Дантоп", "Актара" та "Регент", — розповідає завідувачка лабораторії захисту рослин Інституту картоплярства Тетяна Тимошенко, 48 років. — Вони добре діють і захищатимуть рослини протягом двох-трьох тижнів.
Пані Тетяна радить бризкати рослини вранці, коли зійде роса, або ввечері. Бажано, щоб препарат потримався на рослині хоча б день і його не змило дощем. А щодо токсичності засобу "Престиж" Тетяна Василівна запевнила, що він повністю безпечний. Головне — підібрати правильне дозування, не сипати удвічі більше, ніж написано в інструкції. Каже, що іноді так роблять.
— Останнім часом городників більше бентежать не жуки, а фітофтора. Захистять картоплю від цієї хвороби препарати "Акробат", "Ретаміл голд", "Тату" і "Танос", — додає завідувачка відділу.

Зараз ви читаєте новину «Колорадський жук боїться "Престижу" та "Дантопу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути