понеділок, 21 травня 2018 06:35

Полуниця гарно росте після жита і пшениці

— Наприкінці травня для посадки полуниці — найкраща пора. Вже тепло, але бувають і прохолодніші дні. У такі рослини гарно приживаються, — розповідає Ніна Степанюк,52 роки, із села Карвинівка Романівського району Житомирської області. Вирощує ягоду на продаж. Біля хати засадила нею 10 "соток".

Для посадки вибирає сонячне місце. Ділянку з осені підживлює перегноєм. Добре, щоб перед полуницею росли гірчиця, морква, петрушка, селера, жито чи пшениця.

— Якщо була картопля або помідори, ягоду може вразити фітофтора. Листя покриється темними плямами, урожай гнитиме. Погана попередниця — капуста. Вона забирає з ґрунту всі поживні речовини. А з люцерни на полуницю нападає довгоносик, який виїдає цвіт. Не буде зав'язі.

Перед посадкою розсаду замочує на 2 год. у препараті Антихрущ. Він захищає саджанці від багатьох шкідників і має низьку токсичність. Засобом обробляють також дорослі рослини. Однієї обробки вистачає на цілий сезон. У 5 л води розводять 15 мл препарату. На кущ ягоди виливають 200 мл розчину.

— Щороку стараюся купити кілька нових сортів, — додає Ніна Степанюк. — Сучасні краще пристосовані до змін погоди. Вона зараз непередбачувана. Наприклад, цього року після зими за кілька тижнів почалася літня спека. Звичні сорти важко переносять такі сюрпризи. Пропало зо два десятки кущів. Їх замінила полуницею Флер та Альбіон. Мають довгасту форму і тверду ягоду. Зацвітуть наступного року в середині травня, за два тижні дозріє перший урожай.

Зараз ви читаєте новину «Полуниця гарно росте після жита і пшениці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути