Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2012 06:00

Ківі вирощують на присадибних ділянках

Ківі необхідно зробити українським продуктом, щоб кожна сім'я могла виростити його біля дому, вважає ужгородський біолог-селекціонер Генріх Стратон, 42 роки. Із батьком вивів морозостійкий сорт ківі. Назвали його Ківі карпат стратона валентайн.

Коли виникла ідея вивести ківі в наших умовах?

— 20 років тому. За цей час вивели сорт, з якого збирають плоди з 1997 року. Він витримував морози до мінус 28 градусів, а нижчої температури в нас і не було. Уже 15 років продаю саджанці й багато закарпатців отримують власні врожаї. Останні два роки маю багато замовлень з усіх регіонів України, Москви, Білорусі, Угорщини, Польщі.

Як доглядати за саджанцями?

— Рослина придатна для вирощування на присадибних ділянках, на промислових площах. До кожного саджанця я додаю інструкцію по догляду. В Україні немає шкідників ківі, тому їх не треба обробляти отрутохімікатами. Мінеральних добрив також не потрібно. Навесні кущі проріджують обрізанням, як виноград. Під час посухи поливають. Ківі — кущ-ліана, тому потребує опори — паркану, навісу. А ще молоді пагони слід захищати від котів, які полюбляють їх об'їдати. Догляд за ківі потребує менше витрат, ніж за іншими фруктами та ягодами. Плоди дозрівають у жовтні. Вони довгастої циліндричної форми, важать у середньому 75-80 грамів, найбільші 110. Смачні та екологічно чисті.

Наскільки вигідно займатися вирощуванням ківі?

— Господар, купуючи саджанець, виграє у співвідношенні ціна-якість більше, ніж споживач із магазину. З одного куща можна отримати близько 20 кілограмів плодів. За нинішніми цінами це від 300 до 400 гривень на рік. Один саджанець можна придбати за 120 гривень. А він плодоносить десятиріччями. Окрім того, квіти ківі медоносні, пилок сніжно-білого кольору, мед смачний і корисний. Недавно 30 кущів ківі в мене придбав президент Віктор Ющенко, який займається бджолярством. Екзотичні квіти також стануть прикрасою саду.

Зараз ви читаєте новину «Ківі вирощують на присадибних ділянках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути