Ексклюзиви
понеділок, 25 березня 2019 00:45

Кімнатний гранат поливають теплою водою

Автор: www.fotokto.ru
  Плоди кімнатного граната виростають розміром з маленький мандарин. На смак кисліші й терпкіші, ніж ті, що продають на базарах
Плоди кімнатного граната виростають розміром з маленький мандарин. На смак кисліші й терпкіші, ніж ті, що продають на базарах

— Побачивши вперше, як цвіте гранат, загорілась і собі посадити. Сорт брала карликовий, — розповідає 35-річна Катерина Василенко з Херсона. — Із п'яти зернят проросло два. Зійшли через три тижні після посадки. Потім активно погнали в ріст.

Одне деревце зацвіло у перший же рік.

— Такими палючо-червоними великими квітами, наче з оксамиту зробленими. Перший раз цвіту було небагато, зате вдруге усе деревце рясно вкрилося квітками. Враження, наче якась казкова рослина. Більшість квітів — пустоцвіт. Плоди теж зав'язуються. На вигляд подібні до звичайних магазинних. Тільки геть мініатюрні.

Для посадки граната потрібен пухкий ґрунт. За рівнем кислотності — нейтральний. Із готових сумішей підійде універсальний субстрат.

— Я готувала землю сама. Змішувала половину дернового ґрунту й по чверті листового перегною та торфу й піску. На дно горщика закладала дренаж із битої цегли.

Висіває зернята граната на глибину 10–15 мм. Поливає і накриває плівкою. Ставить у сонячне місце.

— Гранат любить світло, але прямі сонячні промені можуть його попекти. Тому місце на південному вікні не підійде. Краще обрати східне.

Паростки підгодовують розчином деревної золи. Готують його так: на літр води додають чайну ложку золи.

— Як доростуть до 5 сантиметрів, треба розсадити в невеликі горщики. Цвісти карликовий гранат буде рясніше, якщо корінню буде тісно. У міру зростання гілки рослини підрізають.

Щоб гранат ріс густим кущиком, на перших порах його відщипують на 1/3 верхівки й укорінюють. На пагоні при цьому має лишатися по два-чотири листочки.

— Поливати слід відстояною теплою водою прямо під корінь.

Здійснювати полив треба в міру підсихання ґрунту.

— У спекотні дні можна додатково обприскувати. Якщо гранат зацвів, треба стежити, щоб краплини не потрапляли на бутони.

Оптимальна температура для граната — від 18 до 25 градусів. На зимівлю рослину бажано перенести в прохолодне приміщення. Від пізньої осені до початку весни в неї період спокою.

— Про перехід у режим сну свідчитиме опадання листя. Тоді бажано знизити температуру до 12–15 градусів. Для цього достатньо перенести горщик на терасу.

У цей час гранат поливають приблизно раз на місяць. У лютому підрізають і формують крону. Старі пагони видаляють.

— Гранат любить свіже повітря, тому приміщення слід регулярно провітрювати і не допускати протягів.

Цвіте рясно. Квітки нагадують глек або дзвоники. У діаметрі мають 4–5 см. Без запаху. Тримаються в середньому три-чотири дні й опадають.

— Із півсотні квіток на плід перетворюються дві-три. Розміром виходять, як волоський горіх або маленький мандарин. На смак кисліші й терпкіші за ті гранати, що продають на базарах.

Зараз ви читаєте новину «Кімнатний гранат поливають теплою водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути