Ексклюзиви
пʼятниця, 10 вересня 2010 03:02

Капуста замотана в газету не гниє три місяці

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Бейла Раті із села Велика Добронь Ужгородського району сушить паприку на своєму подвір’ї. Стручки гострого перцю розвішує під навісом на два–три тижні
Бейла Раті із села Велика Добронь Ужгородського району сушить паприку на своєму подвір’ї. Стручки гострого перцю розвішує під навісом на два–три тижні

Другий тиждень збирає врожай червоної паприки, картоплі, цибулі та моркви Василь Дьордяк, 47 років, із села Мала Добронь Ужгородського району Закарпаття. Овочі одразу готує до зимівлі. Зеленувато-червоні перчини паприки нанизує на міцні нитки й вивішує на обійсті під сонцем. Стручки дозрівають і червонішають.

— Паприка добре сохне на сонці під хатою або в порожній теплиці, — каже Еріка Дьордяк, 45 років, дружина Василя. — За два–три тижні сухий овоч перемелюю, зберігаю в сухому місці. Додаю до їжі для смаку й кольору. Цибулю зберігаю в панчохах. У старі капронові колготи складаю голівки. Кладу так, щоб було нетісно. Зав"язую і завішую на цвях у коморі. Цибуля провітрюється, не гниє.

Господарі скаржаться, що врожай картоплі поганий. Минулого тижня викопали 25 мішків.

— Ми пізно посадили через дощі, тому вродило погано, — говорить Василь. — Картоплю вибирали цього року скоріше, щоб не гнила. Раніше на зиму загрібали її в землю, обсипували соломою. Потім побудували новий підвал, у ньому прохолодно, то картоплю звозимо туди. Для моркви та червоного буряку збив із дощок ящики, насипав туди піску, опилок, повтикав овочі. До весни гарно долежать.

60-річна Магдалина Раті виймає цибулю з ґрунту так, щоб не зірвати листя. Із довгого цибулиного пір"я сплітає косу. Незав"язаний вінок вішає на цвях у темне місце.

Кожну морквину на п"ять хвилин опускаю у розчин гашеного вапна

— Моркву й петрушку тримаю в землі. Коли з теплиці виберу весь урожай огірків, насипаю на купку ґрунт, а в нього складаю моркву, петрушку, буряк. У теплиці взимку нехолодно, тому овочі гарно зберігаються. Петрушка навіть проростає, дає молоде листя.

Капусту на зиму жінка загортає в газету. Кладе в темне місце. Так овоч може пролежати до трьох місяців.

У 75-річного Михайла Рибака із Тернополя картопля ніколи не гниє.

— Як тільки викопаю, одразу розкладаю на бетонному підмурівку. Сушу на сонці годин 4, щоб добре висохла. Далі наливаю у ванну 50 літрів холодної води, додаю туди 5 грамів марганцівки. Однієї пляшки порошку вистачає на 150 кілограмів картоплі. Висипаю у ванну три мішки картоплі. Полощу її в розчині 15 хв., а тоді знову виношу надвір на 4 год., щоб просохла. Марганцовка вбиває мікроби фітофтори, які заражають овочі.

Аби картопля добре зберігалася, у погребі має бути вентиляція.

— Перш ніж складати урожай у підвал, підкурюю всередині димовою шашкою. Застеляю бетон фанерою, дошками і картоном. Не можна, щоб картопля на сирій підлозі лежала. Бо овочі тепліші за бетон, утворюється конденсат. А це шкодить зберіганню. Крім того, бульбу треба перекладати шаром сушених м"яти і цвіту бузини — вони теж захищають від гнилизни.

Часник Михайло Федорович тримає в картонних коробках. Моркву зберігає за рецептом знайомих городників із Польщі. 500 г гашеного вапна розчиняє його у відрі води. І кожну морквину на 5 хв опускає в заготовку. На ній утворюється білий наліт, який зберігає плід від хвороб.

Зараз ви читаєте новину «Капуста замотана в газету не гниє три місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути