59-річний Анатолій Берлет із Лозової Харківської області вирощує вдома фундук. Перші саджанці висадив років 20 тому.
— Я взяв їх в академіка Павленка з Харкова. Він вивчав фундук, вивів свої сорти — "Лозівський", "Лозівський урожайний", "Харків-1". Потім я почав розсаджувати саджанці — горіхи випадали з обойми й проростали. Зараз удома ціла плантація. Скільки точно кущів — не рахував, — розповідає Анатолій Вікторович.
Садівник каже, що фундук невибагливий, але вологолюбний.
— Старі дерева я не підливаю, тільки молоді саджанці, бо їм треба гарно вкорінитися, піти в ріст, — пояснює чоловік. — Коли черв"ячок який заведеться, обробляю рослину "Децисом". Це краще робити в червні, коли горіх уже відцвів.
Із одного куща фундука Анатолій Вікторович збирає до восьми кілограмів горіхів. Він росте до 80 років, тому садівник очікує надалі ще більшого врожаю.
— Вісім кілограм — це норма, але не межа, — упевнений Берлет.
Горіхи зриває з кущів наприкінці вересня. Потім два тижні сушить і зберігає в мішках із тканини.
Коментарі
1