
— Вирощую індійські огірки. У них шкірка покрита пухирцями. По-науковому називаються момордика, — каже 36-річна Ольга Піскун із міста Шепетівка Хмельницької області.
— Плоди на початку дозрівання — зелені. Коли ростуть, то жовтіють і довшають. Тому нагадують банан. А потім при дозріванні тріскаються на три частини. Видовище неймовірне. Жовто-помаранчевий плід розкривається, як пелюстки квітки і звідти висипаються яскраво-червоні крупні насінини.
З одного огірка можна отримати 30–50 насінин. Рослина має вигляд ліани і плететься по огорожі.
— Момордика є близьким родичем гарбуза й огірка, тому доглядати за нею треба так само. Плоди виростають до 25 сантиметрів у довжину. Зривати їх треба зеленими. Найкраще — за два тижні після появи плодів. Бо повністю дозрілі гіркнуть.
Сіє насіння на початку квітня. Спочатку замочує його на добу в розчині марганцівки. Це дезінфікує насіння й розм'якшить його щільну оболонку. Змішує по 200 г землі, торфу, перегною та 100 г піску. Їхню кількість можна збільшувати, дотримуючись пропорції. Розсипає суміш у пластикові стакани. На глибину 3–4 см кладе насіння боком. Так швидше пустить пагін. За тиждень з'являються перші листки. Коли розсада виростає більш як 20 см, пересаджує її в більший горщик. У сад момордику висаджує наприкінці травня.
— Доки плід не дозріє повністю, він і його листя покриті жалячими волосками, як кропива. Тому краще одягти рукавиці. Що частіше збирати врожай, то більше плодів даватиме рослина.
Зірвані плоди зберігаються два-три тижні. Для посадки на наступний рік підійде чорне чи світло-коричневе насіння. Біле не визріло, тому не годиться. Перед заготівлею його потрібно промити в теплій воді, щоб зійшов слиз і просушити на папері.
— Готую з момордики ті ж страви, що і з кабачків. Але, якщо плоди хоч трохи почали жовтіти, їх треба замочити у солоній воді на 2–3 години, щоб зійшла гіркота. Після цього ці огірки можна смажити в клярі чи тушкувати в рагу. Молоді плоди мариную, як огірки-корнішони.
Червоні ягоди момордики, на відміну від гіркої м'якоті — солодкі. Вони підвищують гемоглобін крові, зміцнюють імунітет і лікують гастрит. Для цього дев'ять насінин розжовують за півгодини до їжі й заїдають 1 ч. л. меду. Приймати потрібно 10 днів.
Коментарі