Ексклюзиви
понеділок, 03 липня 2017 07:40

Індійський огірок жалиться, як кропива

Автор: www.priroda-znaet.ru
  З момордики — індійського огірка —  готують ті ж страви, що і з кабачків. Плоди зривають зеленими. Дозрілі — гірчать
З момордики — індійського огірка — готують ті ж страви, що і з кабачків. Плоди зривають зеленими. Дозрілі — гірчать

— Вирощую індійські огірки. У них шкірка покрита пухирцями. По-науковому називаються момордика, — каже 36-річна Ольга Піскун із міста Шепетівка Хмельницької області.

— Плоди на початку дозрівання — зелені. Коли ростуть, то жовтіють і довшають. Тому нагадують банан. А потім при дозріванні тріскаються на три частини. Видовище неймовірне. Жовто-помаранчевий плід розкривається, як пелюстки квітки і звідти висипаються яскраво-червоні крупні насінини.

З одного огірка можна отримати 30–50 насінин. Рослина має вигляд ліани і плететься по огорожі.

— Момордика є близьким родичем гарбуза й огірка, тому доглядати за нею треба так само. Плоди виростають до 25 сантиметрів у довжину. Зривати їх треба зеленими. Найкраще — за два тижні після появи плодів. Бо повністю дозрілі гіркнуть.

Сіє насіння на початку квітня. Спочатку замочує його на добу в розчині марганцівки. Це дезінфікує насіння й розм'якшить його щільну оболонку. Змішує по 200 г землі, торфу, пере­гною та 100 г піску. Їхню кількість можна збільшувати, дотримуючись пропорції. Розсипає суміш у пластикові стакани. На глибину 3–4 см кладе насіння боком. Так швидше пустить пагін. За тиждень з'являються перші листки. Коли розсада виростає більш як 20 см, пересаджує її в більший горщик. У сад момордику висаджує наприкінці травня.

— Доки плід не дозріє повністю, він і його листя покриті жалячими волосками, як кропива. Тому краще одягти рукавиці. Що частіше збирати врожай, то більше плодів даватиме рослина.

Зірвані плоди зберігаються два-три тижні. Для посадки на наступний рік підійде чорне чи світло-коричневе насіння. Біле не визріло, тому не годиться. Перед заготівлею його потрібно промити в теплій воді, щоб зійшов слиз і просушити на папері.

— Готую з момордики ті ж страви, що і з кабачків. Але, якщо плоди хоч трохи почали жовтіти, їх треба замочити у солоній воді на 2–3 години, щоб зійшла гіркота. Після цього ці огірки можна смажити в клярі чи тушкувати в рагу. Молоді плоди мариную, як огірки-корнішони.

Червоні ягоди момор­дики, на відміну від гіркої м'якоті — солодкі. Вони підвищують гемоглобін крові, зміцнюють імунітет і лікують гастрит. Для цього дев'ять насінин розжовують за півгодини до їжі й заїдають 1 ч. л. меду. Приймати потрібно 10 днів.

Зараз ви читаєте новину «Індійський огірок жалиться, як кропива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути