понеділок, 20 травня 2019 07:56

Іберійка квітне на сонячних ділянках

Автор: WWW.MEGAOGOROD.COM_С
  Виростає іберійка заввишки 15–50 сантиметрів. Цвісте білим, рожевим, фіолетовим, кремовим кольорами
Виростає іберійка заввишки 15–50 сантиметрів. Цвісте білим, рожевим, фіолетовим, кремовим кольорами

— Чотири роки тому посадила у дворі іберійку, — розповідає 47-річна Ольга Білоус із Запоріжжя. — Це багаторічна рослина. Має дрібні квітки, зібрані в суцвіття, що нагадують парасольки. Щоб не морочитися з насінням, купувала розсаду в контейнерах. За три роки іберійка розрослася. Тепер маю пишну клумбу. З травня по липень вона щороку потопає в ароматному білому цвіті.

Висаджувати іберійку у відкритий ґрунт найкраще наприкінці — в середині травня, коли погода тепла й немає ризику заморозків. Обрати для рослини слід сонячну ділянку: в тіні цвістиме не так рясно.

— Переміщати з контейнера ліпше разом із землею. Це вбереже коріння від пошкоджень. Ямку слід робити трохи більшу за розміри контейнера, щоб на дно помістився дренаж.

Якщо пересаджувати без контейнерної землі, треба знайти кам'янистий ґрунт. Підійдуть також суглинковий або піщаний.

— Дренаж обов'язковий. Я його робила з керамічних черепків. Укладала їх у декілька шарів. Після переміщення саджанця ґрунт утрамбувала й полила дощовою водою.

Відстань між саджанцями має бути не менш як 15–25 см. Якщо сорти різні, садити ліпше далі, інакше можуть перезапилитися.

— Поливати іберійку варто лише в період посухи. Слід берегти від застою води, бо від великої кількості вологи коріння починає гнисти. Також може з'явитися грибок.

Виростає рослина заввишки 15–50 см. Залежно від сорту, цвісти може білим, рожевим, фіо­летовим, кремовим кольорами.

— Іберійка обходиться без підгодівлі. Якщо ж є можливість, можна вносити комплексні мінеральні добрива. Але не більш як один-два рази за сезон: після появи перших листків і на початку цвітіння.

Зів'ялі квітки слід вчасно видаляти, а після завершення цвітіння обрізати на одну третину стеб­ла. Інакше рослина гірше розвиватиметься.

— Насіння іберійки знаходиться в стручках. Їх треба зібрати й підсушити. Лише тоді вилучати. Сіяти можна у відкритий ґрунт під зиму або у квітні.

У контейнер насіння сіють наприкінці зими. Тоді саджанці встигнуть до травня вирости. При цьому контейнер слід накрити склом і тримати у темному місці.

— Під корінь розсаду поливати не можна — лише обприскувати, нечасто. Пікірувати теж зайве: коріння пошкодиться, що призведе до загибелі рослини.

На зиму іберійку слід підрізати під коріння й мульчувати. Ідеально для цього підійдуть гілки сосни чи ялинки.

Зараз ви читаєте новину «Іберійка квітне на сонячних ділянках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути