понеділок, 23 квітня 2018 07:31

Груша добре почуває себе між горіхами

Автор: ФОТО НАДАНЕ ВАЛЕНТИНОЮ ЛАНОВЕНКО
   Садовод Валентина ­Лановенко радить купувати саджанці груші у садових центрах або ­розплідниках
Садовод Валентина ­Лановенко радить купувати саджанці груші у садових центрах або ­розплідниках

— На вирощуванні горіха можна непогано заробити. Кілограм очищених коштує майже 6 доларів (162 грн. — ГПУ). Горіхи потрібно садити на відстані 8–10 метрів. Щоб земля "не гуляла" просто й окупилася вартість саджанців, у міжрядді садять інші дерева, — каже власниця органічного розсадника 31-річна Валентина ­Лановенко з села Побійна Жашківського району Черкаської області.

У горіхових садах комбінують ягоди чи плодові дерева. Досвід голландських садівників показав, що найкраще підходить груша на карликових підщепах. Вона родить на третій рік. Крім отримання раннього врожаю, ще й зменшується ймовірність хвороб.

— Груша добре "зживається" з горіхом, бо не боїться тіні. Її легше розводити, ніж яблуні.

Росте груша на будь-яких ґрунтах. Головне навесні підживити біогумусом або компостом. А після збирання плодів — розчином із перегною.

— Щодо сортів горіха, то в нас ростуть тільки українські та молдавські. Хоча в Україну завозять саджанці італійської, турецької чи французької селекції. Вони в нас мерзнуть і не можуть зацвісти в повну силу.

Українські сорти перший урожай дають із п'ятого-шостого року. Доросле 15-річне дерево родить 4 тонни нечищеного горіха з гектара землі.

Не радить купувати саджанці на базарі. Краще в розпліднику та садовому центрі. Дерево має бути з грудкою землі на корінні, замотане в плівку. Вдома потрібно підрізати корінці й замочити на півдня у воді. Посадити в яму, полити і притоптати.

З ягід у горіхових садах доб­ре ростуть малина, смородина й аґрус.

Плоди українського сорту Яблунівська лежать до весни

— Останні п'ять-сім років найбільш популярні сорти груш Ноябрська й Конференція. Останній — сорт-запилювач. Хороші також Комфорт, Ніколай Крюгер і Сніжинка. Зимовий сорт української селекції Яблунівська й Кучерянка лежать до весни, — каже Валентина Лановенко. — Не кожен клімат підходить для груші. Наприклад, у Чернігівській області для цих фруктів холодно.

Зараз ви читаєте новину «Груша добре почуває себе між горіхами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути