
— Яка не була б погода, садіння цибулі краще не відкладати. Треба встигнути до травня. Це можна робити навіть у лютневі дні потепління. Цибуля холоду не боїться, — говорить Василь Микитюк, 53 роки, агроном з міста Карлівка Полтавської області. — З кожним весняним місяцем збільшується тривалість світлового дня, і цибулина не встигає нарости.
Для зимового зберігання сіє сорт Глобус. Цибулини щільні, округлі, коричневого кольору, вагою 80–200 г. Вегетаційний період становить 98 днів.
— Також сію салатну фіолетову цибулю сорту Мавка. Вона напівгостра й трохи солодка. Має гарну лежкість. Вегетаційний період — 110 днів. Це українські сорти, виведені Інститутом садівництва та баштанництва.
Форма цибулин — округло-плеската, маса — 80–100 г. Колір фіолетово-червоний, усередині — біло-фіолетовий. Пристосований до вирощування в усіх кліматичних зонах України.
— Ці сорти адаптовані до умов лісостепової зони, тому підійдуть і для Степу та Полісся. Є такі, що пристосовані тільки до однієї зони. В іншій можуть не рости або не визрівати. Сорти для лісостепу гарно себе показують і у Поліссі, бо там більше вологи. А от поліські — не проростають. Їм бракне вологи.
Вибирає сонячну ділянку і робить сапкою рядки на відстані 10 см один від одного. Садить на глибину 2 см на відстані 5–6 см. Тоді буде достатня площа живлення. Щоб не поливати часто грядку, мульчує перегноєм або скошеною травою. За високої вологості сходи з'являються через два тижні.
— Торік люди скаржилися, що цибуля не росла. Бо коренева система розвивається при 15 градусах, а тоді вдарило 25. Ніяк не могла вкорінитися.
Для профілактики появи шкідників між рядками сіє кріп або моркву. Їхній запах захищає цибулю. Збирає врожай, коли пожовтіла зелень. Висушує на городі й переносить у сухе місце для зберігання.
Коментарі