понеділок, 09 липня 2012 05:30

Два врожаї картоплі збирають з одного корча

Автор: фото з сайта www.dubininsergey.ru
  Із корчів картоплі вишпортують більші бульби. Землю загортають, щоб не пошкодити коріння і стебла. З одного куща збирають два врожаї
Із корчів картоплі вишпортують більші бульби. Землю загортають, щоб не пошкодити коріння і стебла. З одного куща збирають два врожаї

Марія Шумішна, 65 років, із села Станіслав Білозерського району на Херсонщині в липні третій раз садить картоплю.

— Город маленький, жить надо. На початку квітня садила під плівку і агроволокно ранній сорт Рив'єра. Викопала і продала молодою на початку червня. Город одразу засадила вдруге. Викопаю до Петра й Павла, що 12 липня, і знов посаджу. У вересні буде третій урожай.

Засновник асоціації "Картопля й овочі Поділля" Людмила Брендак, 63 роки, розповідає, що другий урожай, який садять у червні, кращий за перший, посаджений у квітні. Наприкінці червня й на початку липня, коли росте бадилля, картоплю менше вражає фітофтора та жуки. Комахи вже дали перше потомство, не такі активні, як у травні.

— Два врожаї картоплі можна зібрати й з одного корча, а не з двох посадок. Обережно широко підкопати корч під час цвітіння. Вивернути його на бік і обірвати найбільші картоплини. Пагони з дрібною картоплею назад посадити. Обов'язково полити, удобрити й високо підгорнути, — розповідає Людмила Брендак. — За два тижні кущ укоріниться. Восени буде другий урожай. Із кожної картоплини можна мати по 7-15 бульб улітку і до трьох десятків восени.

Ця технологія підходить тим, у кого малий город. Щоб картопля прижилася після викопування, потрібна спеціальна посадка. Весною садять мілко, на 3-4 см. Тричі підгортають. Зав'язь буде під поверхнею ґрунту, й при першому копанні коріння збережеться. Картопля прийметься й далі буде рости. Якщо бракує насіння, бульбу садять із розсади. Для цього пророщують паростки.

— Для експерименту вирощували бульби на світлі й висаджували в парник або в ящики в теплиці. Великі розрізали впоперек і щільно викладали зрізом донизу. Присипали 3-4 сантиметрами суміші ґрунту з торфом або перегноєм. Поливали водою 15-18 градусів і вкрили плівкою, щоб утримати температуру.

Коли з'являлися сходи, плівку на день знімали. Рослини заввишки 10-15 сантиметрів виймали, обламували парости з корінцями та складали в ящик. На город розсаду везли, вкривши вологим мішком, щоб пагони не висохли.

Садити їх бажано в похмуру погоду в прогріту землю. Одразу полити.

— Картоплю, з якої обірвали парости, знову висадили й за 10-15 днів мали нову розсаду. Це можна повторювати три-чотири рази. З однієї картоплини таким способом можна отримати по 20-30 рослин.

Зараз ви читаєте новину «Два врожаї картоплі збирають з одного корча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути