— Садимо дерева після перших заморозків, — каже голова Клубу садівників Хмельниччини Тетяна Васильєва, 60 років. — Весь листопад — найкращий час для посадки по всій Україні. Коли опаде листя, рослина вже готова до зими. Вона не загроблена зберіганням — не підіпріла, корінь не пересушений.
Має багато поживних речовин і за місяць добре вкорінюється. Малину, аґрус, смородину можна садити й у жовтні, бо з них листя вже злетіло.
Застерігає не купувати саджанці перед заморозками чи навесні.
— Перекупники взимку тримають їх де попало. В підвалі ж не можна, бо листя пустить. Весною продають із померзлими підсушеними коренями. І тоді сади хоч у теплицю, хоч у вазон — не прийметься. Недарма в Європі саджанці так рано не продають. Наші хлопці поїхали в жовтні в Англію за сливами й фундуками — приїхали ні з чим. Їм сказали: "Нічого ми вам копать не будем, дерева стоять зелені". Привезли одні ягідники.
Радить купувати саджанці без листя, бо воно витягує з коріння все корисне.
— Дерево, викопане у вересні, ніколи не приживеться. Для нього це шок. Загине в першу зиму, а як ні, то навесні точно. Зараз узяли манеру: тільки вересень — уже тягають яблуньки й грушки. Уздовж дороги на Київ стоять і продають саджанці із зеленим листям. Це знущання. Деякі умудряються його обривати й обламувати бруньки. Є ще препарати, від яких листя облітає за три дні. Ми ними не користуємося, бо шкідливі.
Ями під саджанці готують наперед. Укидають туди компост, поливають розчином корисних японських мікробів "Байкал" і чекають, доки дерево скине листки.
— Тоді його можна пересаджувати. Садимо й добре поливаємо. Щоб молодий корінь не підмерз, мульчуємо компостом або соломою і замотуємо стовбур мішковиною чи спатбондом. Корені ростуть при плюс п'яти градусах повітря. Земля на глибині довго не промерзає. Починає тверднути при мінус 25. Коріння росте до грудня, а потім у березні-квітні. Влітку — лише крона.
Мінеральні добрива класти не радить, бо можна попекти корені. Весною наступного року вже в лунку можна кинути амофоску.
— Торік зима була страшна. Наші дерева пережили морози 26 градусів. Як рослина полита й замульчована — заморозки їй не страшні. А як мінус 36 — то і 15-річні померзнуть. У нас таке було. Яблуні й груші американської селекції померзли всі. А київські районовані персики витримали, ще й плоди дали.
Яблуні й груші приймаються в грудні
Черкасець Олександр Костюченко, 38 років, радить, коли що садити.
— Люди думають, що фундук — це ліщина і як лісова рослина не любить сонця, — каже. — Але на галявинах, де багато світла, лісові горіхи найкраще й родять. Фундук садять з осені, щоб до весняного сокоруху коріння було в ущільненому ґрунті.
Кизил варто висаджувати навесні, бо взимку може загинути.
За місяць до морозів, у листопаді саджанець можна присипати вологим піском і покласти в погріб, а висадити навесні.
Яблуні, груші витривалі до холоду, їх можна саджати у грудні в немерзлу землю. Теплолюбні абрикоси, персики краще приживаються весною.
— Якщо два саджанці винограду одного віку посадити восени й навесні, то останній дасть перший урожай на рік раніше, — пояснює Костюченко. — Коріння після викопування й посадки пошкоджується та підмерзає. Рослина довго приживається. Якщо вже посадили під зиму теплолюбну рослину, то добре вкутуйте снігом, кукурудзинням.
200
сортів калини вирощують в Україні. Ягоди стають солодкі після перших заморозків, коли температура повітря знижується до -3°С. Зберігають у коморі, холодильнику до півроку. Перетирають із цукром і додають у чай від застуди, щоб знизити температуру й тиск. Використовують квіти, листя, плоди, ягоди і коріння калини. Ягоди сушать підвішеними в пучках або сушилках. Зберігають у полотняних чи паперових мішках, коробках. Кору тримають 4 роки, а квіти, плоди та насіння — рік.
Коментарі