понеділок, 03 грудня 2012 06:45

Дерева садять після заморозків

Автор: фото з сайта www.orenburzhie.ru
  Саджанці садять у заготовані ями з компостом. Корінь мульчують соломою, стовбур обмотують мішковиною
Саджанці садять у заготовані ями з компостом. Корінь мульчують соломою, стовбур обмотують мішковиною

— Садимо дерева після перших заморозків, — каже голова Клубу садівників Хмельниччини Тетяна Васильєва, 60 років. — Весь листопад — найкращий час для посадки по всій Україні. Коли опаде листя, рослина вже готова до зими. Вона не загроблена зберіганням — не підіпріла, корінь не пересушений.

Має багато поживних речовин і за місяць добре вкорінюється. Малину, аґрус, смородину можна садити й у жовтні, бо з них листя вже злетіло.

Застерігає не купувати саджанці перед заморозками чи навесні.

— Перекупники взимку тримають їх де попало. В підвалі ж не можна, бо листя пустить. Весною продають із померзлими підсушеними коренями. І тоді сади хоч у теплицю, хоч у вазон — не прийметься. Недарма в Європі саджанці так рано не продають. Наші хлопці поїхали в жовтні в Англію за сливами й фундуками — приїхали ні з чим. Їм сказали: "Нічого ми вам копать не будем, дерева стоять зелені". Привезли одні ягідники.

Радить купувати саджанці без листя, бо воно витягує з коріння все корисне.

— Дерево, викопане у вересні, ніколи не приживеться. Для нього це шок. Загине в першу зиму, а як ні, то навесні точно. Зараз узяли манеру: тільки вересень — уже тягають яблуньки й грушки. Уздовж дороги на Київ стоять і продають саджанці із зеленим листям. Це знущання. Деякі умудряються його обривати й обламувати бруньки. Є ще препарати, від яких листя облітає за три дні. Ми ними не користуємося, бо шкідливі.

Ями під саджанці готують наперед. Укидають туди компост, поливають розчином корисних японських мікробів "Байкал" і чекають, доки дерево скине листки.

— Тоді його можна пересаджувати. Садимо й добре поливаємо. Щоб молодий корінь не підмерз, мульчуємо компостом або соломою і замотуємо стовбур мішковиною чи спатбондом. Корені ростуть при плюс п'яти градусах повітря. Земля на глибині довго не промерзає. Починає тверднути при мінус 25. Коріння росте до грудня, а потім у березні-квітні. Влітку — лише крона.

Мінеральні добрива класти не радить, бо можна попекти корені. Весною наступного року вже в лунку можна кинути амофоску.

— Торік зима була страшна. Наші дерева пережили морози 26 градусів. Як рослина полита й замульчована — заморозки їй не страшні. А як мінус 36 — то і 15-річні померзнуть. У нас таке було. Яблуні й груші американської селекції померзли всі. А київські районовані персики витримали, ще й плоди дали.

Яблуні й груші приймаються в грудні

Черкасець Олександр Костюченко, 38 років, радить, коли що садити.

— Люди думають, що фундук — це ліщина і як лісова рослина не любить сонця, — каже. — Але на галявинах, де багато світла, лісові горіхи найкраще й родять. Фундук садять з осені, щоб до весняного сокоруху коріння було в ущільненому ґрунті.

Кизил варто висаджувати навесні, бо взимку може загинути.

За місяць до морозів, у листопаді саджанець можна присипати вологим піском і покласти в погріб, а висадити навесні.

Яблуні, груші витривалі до холоду, їх можна саджати у грудні в немерзлу землю. Теплолюбні абрикоси, персики краще приживаються весною.

— Якщо два саджанці винограду одного віку посадити восени й навесні, то останній дасть перший урожай на рік раніше, — пояснює Костюченко. — Коріння після викопування й посадки пошкоджується та підмерзає. Рослина довго приживається. Якщо вже посадили під зиму теплолюбну рослину, то добре вкутуйте снігом, кукурудзинням.

 

200

сортів калини вирощують в Україні. Ягоди стають солодкі після перших заморозків, коли температура повітря знижується до -3°С. Зберігають у коморі, холодильнику до півроку. Перетирають із цукром і додають у чай від застуди, щоб знизити температуру й тиск. Використовують квіти, листя, плоди, ягоди і коріння калини. Ягоди сушать підвішеними в пучках або сушилках. Зберігають у полотняних чи паперових мішках, коробках. Кору тримають 4 роки, а квіти, плоди та насіння — рік.

 

Зараз ви читаєте новину «Дерева садять після заморозків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути