Ексклюзиви
понеділок, 12 серпня 2019 07:50

Черешні щеплять товстими пагонами

Автор: ФОТО З САЙТА SAZHAEMVSADU.RU
  Для літнього щеплення не використовують тонкі й короткі пагони. Такі погано приживаються. Мають бути товстіші шести міліметрів і довші 20 сантиметрів
Для літнього щеплення не використовують тонкі й короткі пагони. Такі погано приживаються. Мають бути товстіші шести міліметрів і довші 20 сантиметрів

— У серпні добре робити окуліровку кісточкових дерев. Пізніше пагони не приживуться. Це вид щеп­лення брунькою, ще кажуть — вічком. Його зрізаю з однорічного пагона з невеликим шматком кори і тонким шаром деревини, — розповідає Віктор Василюк, 47 років, із села Бабин Іллінецького району Вінницької області. — Найшвидше приживаються слива та алича, гірше — вишня та черешня.

Займається цим тільки влітку, коли на молодих приростах визрівають вічка. Прищепа міцно зростається з підщепою.

— Багато культур несумісні. Наприклад, черешню краще щепити у крону високих вишень. Низькі не підходять, як і інші черешні. Будуть підмерзати й дрібнішають плоди. Слива ж добре реагує на щеплення зі сливою або абрикосом. Абрикос теж найкраще приживляти на абрикосі, на аличі гірше приймається.

Дички готує до окулірування за три-чотири дні. Відгрібає ґрунт біля кореневої шийки, щоб перевірити легкість відділення кори. Прищеплені бруньки можна вставити в кору, коли вона легко відокремлюється від деревини. У посушливе літо з цим проблеми. Живці мають бути добре визрілі. Коли їх згинають — трохи потріскувати.

— Для літнього щеплення не використовую тонкі й короткі пагони. Майже всі бруньки на них квіткові, і навіть після приживлювання в щепі не проростуть і засохнуть. Мають бути товстіші 6 міліметрів і довші 20 сантиметрів.

Готовність бруньок до щеплення настає неодночасно — дозрівають спочатку на сонячній частині крони. Звідки й починає заготовляти живці. Ножа натирає дрібною наждачкою. Зрізує живці над другою-третьою брунькою знизу пагона. Обрізує листя, щоб не витягувало з гілки вологу. Залишає від нього лише хвостики. Робить Т-подібний розріз ножем, не врізуючись у деревину. Інакше брунька запливе клеєм і засохне. Кору розсуває пальцями, а щиток із брунькою зрізує лезом бритви без деревини, завдовж­ки не менше 2 см. Має бути на 1 см нижче і вище бруньки. Вставляє щиток у розріз швидко й обв'язує плівкою.

— Щеплю вранці, коли висока вологість повітря. Вдень або ввечері сухо і дме вітер, зрізи швидко окислюються і буріють відкриті тканини. Через це погано приживаються.

За місяць знімає обв'язку. Перевіряє, чи прижилася брунька. Вона має бути свіжа, а кора щитка — зелена. Зіп­совані бруньки морщаться, живець засихає і не відділяється. Залишає шматок пов'язки вище верхнього щитка. ­Це допоможе весною легко знайти верхнє окулірування і зрізати гілку на 0,5 см вище щепленої бруньки. Зверху слід замастити рану садовим варом. Це розбудить пагін і активізує його ріст.

Зараз ви читаєте новину «Черешні щеплять товстими пагонами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути