понеділок, 08 січня 2018 07:21

Найбільше гроно винограду важить майже сім кілограмів

21-річний Руслан Панченко із села Костянтинівка Миколаївської області виростив гроно винограду вагою 6,7 кг. Потрапив у Націо­нальний реєстр рекордів, здобувши перемогу в конкурсі "Диво-виноград". Він проходив у Запоріжжі в рамках виставки-конференції "Золоте гроно України-2017".

Виноград Руслана перевершив попереднього рекордсмена — тоді гроно важило майже 5 кг. Переможцем став гібридний сорт. Руслан схрестив Ріпаріа х Рупестріс 101–14 зі Славутою. Ягоди вивиросли великі, по 10 г, овальні, янтарно-білого кольору з тонкою шкіркою. М'якоть солодка, з легкою кислинкою. Достигають у другій половині серпня.

— Спочатку виноград вирощував батько. Він висадив для себе кілька кущів. Але доглядати часу не було. Я тоді навчався в 10-му класі і вирішив продовжити справу. Поки що це гібридна форма.

Руслан Панченко вирощує виноград із 16 років. Це його третій урожай. Спочатку на кущі зав'язалося 20 грон. Хлопець залишив всього три. Решту зрізав, щоб отримати рекордний результат.

— Кожен може виростити такий же виноград. Коли садите, в землю треба внести мінеральні добрива, зокрема суперфосфат, згниле листя, траву, гній. У період вегетації обприскувати виноград біодобривом.

Руслан найбільше любить білий виноград Конвалія, червоний Анюта і чорний Рош­фор.

— Раніше сам на ринку торгував, але зараз часу немає, тому віддаємо ягоди оптом. Наступного року буде більше часу, закінчу університет. Доводиться щодня до третьої сидіти на парах, а потім швидко додому. Іноді відпрошуюсь, коли багато роботи. Але викладачі розуміють, йдуть назустріч. Я їх за це виноградом пригощаю.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше гроно винограду важить майже сім кілограмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути