Найбільш примхливі овочі, які вирощують на городі — баклажани. Гинуть від надміру вологи та посухи. Швидко заражаються фітофторою від помідорів та картоплі. Найвразливіші до колорадських жуків. Агроном із села Дідівщина Фастівського району Київщини 55-річний Анатолій Мондзолівський перепробував півсотні сортів. Вирощує чотири.
— Найбільше люблю сорт Бізе. Баклажани ростуть біло-блакитні, круглі. У їхній шкурці немає гіркоти. Щоб мати ранні, саджу Геліос, Чорний красень і Алмаз. Поспівають у липні, одразу після ранніх помідорів. Плодоносять до перших приморозків. На одному корчі виростає до чотирьох плодів.
Розсаду радить купувати й садити з кінця травня до 10 червня. Вибирає рослину з грубим стеблом і міцним корінням. Не яскраво-зелену, а з темнуватим відтінком. Така загартована, бо росла в ґрунті.
— Раз так перець купив, бо дуже зеленющий і буйний. Посадив, а він весь упав. Ріс на селітрі, а в ґрунті одразу вмер. Відтоді сам вирощую. Найкраще садити на грядках після цибулі, часнику, квасолі.
Баклажани можна купувати навіть із цвітом, якщо продаються в контейнерах чи склянках. Садить грядкою 70 см між рядами та 35 — між кущами. Робить глибокі лунки гострою палицею. Ллє в них по півлітра води й закладає розсаду. Поверх сухої землі тонко кладе гній або притрушує попелом. Із водою поживні речовини просякатимуть до коріння. Зверху обов'язково мульчує соломою. Інакше баклажани швидко в'януть, бо через широке листя випаровують багато вологи.
— Можна вирізати з газети круг з діркою й продіти через рослину. Газета застелить землю. Піде дощ — пропустить воду. Торік лише разів зо три поливав баклажани, бо під мульчею ґрунт лишається мокрим утричі довше. Безперестанку поливати теж не добре, підгнивають.
Грядок не сапає. Не підгортає, бо це оголює коріння. У спеку може спектися. Під мульчею також більше черв'яків.
— Щоб не заїдали колорадські жуки, саджу подалі від помідорів. Від жуків надіваю на кожен корч пластмасові пляшки. Відрізую дно та горло. Виходить, кущ росте в прозорій широкій трубі. Жуки по ній не можуть залізти.
Коментарі