понеділок, 23 липня 2018 00:45

Ярий часник цього року викопують раніше

Автор: www.7dach.ru
  Якщо часник не дозрів, його зовнішня оболонка соковита, зубки міцно тримаються вкупі. У стиглого шкірка суха, але головку втримує
Якщо часник не дозрів, його зовнішня оболонка соковита, зубки міцно тримаються вкупі. У стиглого шкірка суха, але головку втримує

— З липня вгадую, коли викопувати ярий часник. Якщо перетримаю, можна зібрати вдвічі менший урожай, — говорить Тетяна Овсієнко, 56 років, із міста Дергачі Харківської області.

— Верхні лусочки на головці перезрілого часнику тріскаються, зубчики від'єднуються від стебла. При викопуванні залишаються в землі. Ті, що вдається зібрати, погано лежать.

Раз на тиждень викопує кілька головок у різних місцях грядки. Якщо часник не дозрів, його зовнішня оболонка ще соковита, зубки міцно тримаються в головці. У спілого часнику оболонка навколо стебла суха, але головку ще втримує. Захисна плівка має бути сірою і з блиском. При натисканні зубчики залишаються пружними. Ще один сигнал — пожовтіння в рослини нижніх листків.

— Цього року не було нормальної весни. Відразу літо, тому й терміни збору змістилися. Зимовий часник викопала перед святом Петра і Павла, а скоро вже й до ярого буду братися. Раніше такого не було. Чекала початку серпня, щоб пройшло 100 днів від появи перших сходів.

Викопує часник уранці в ясну суху погоду. Акуратно підкопує головку вилами, підчепивши збоку, вибирає з землі. Розкладає під навісом. При вигріванні без сонця часник буде довше зберігатися.

— Не обрізую стебла 10–14 днів. Головка має витягнути з нього всі поживні речовини. Щоб вона не зсихалася зсередини, запечатую парафіном.

Розрізує парафінову свічку на шматки і розтоп­лює на водяній бані. Головки часнику по черзі опускає в теплий парафін. Так утвориться оболонка, яка не дасть волозі випаровуватися.

— Не монькаюся з плетінням часнику в коси чи з сітками. Зберігаю його в попелі.

У стінках картонної коробки робить отвори шилом. Насипає на дно попіл шаром 2 см. Усередину щільно складає головки часнику. Зверху знову йде попіл, потім — часник, і так кілька разів. Верхній шар має бути з попелу. Закриває коробку і ставить у тепле темне місце.

— Кума розхвалювала свій метод зберігання часнику в солі чи борошні. Насипає на дно стерилізованих банок солі на 2 сантиметри. Тоді набиває їх часником, заповню­ючи сіллю порожнечі. Зверху — шар солі. А коли бере борошно, то шари часнику пересипає ним у каструлі й закриває її кришкою. Воно добре поглинає надлишки вологи.

Зараз ви читаєте новину «Ярий часник цього року викопують раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути