
— Кілька років поспіль вирощую арахіс на своїй ділянці. Горішки смачні. Та врожай не завжди щедрий, бо є деякі особливості вирощування цієї культури, — каже Степан Петрович Митюк, 64 роки, із с. Іркліїв Чорнобаївського району на Черкащині.
— Зазвичай рослина зацвітає наприкінці червня. Цвіте лише один день. Рано-вранці квіти розпускаються, а ввечері в'януть. Вони самозапильні. За добу повинні запилитися. Не встигнуть — урожаю не буде. Бо і погода буває різна, і умови: то квітки далеко одна від одної, то пилок надто сухий. Тому як з'являться квіточки, потрібно полоскотати їх хоча б пір'їнкою.
Після запилення арахісова зав'язь заривається в землю, де дозрівають плоди. Кущі слід підгортати, як картоплю.
— Коли арахіс цвіте, рослину треба щедро полити. Після цього — тільки за тривалої засухи.
Перші сходи арахісу потрібно оберігати від птахів. Можуть дощенту знищити урожай.
— Коли листя арахісу починає сохнути, а стебло жовтіє — значить, горіхи можна викопувати.
Урожай збирають у другій половині вересня. Викопують, обережно струшують землю і кладуть у сухе місце. Досушують із кущем. Через 10 днів відокремлюють плоди.
Краще росте на суглинках і піску
— З погляду ботаніки, називати арахіс горіхом — неправильно. Він є бобовою травою, — каже столичний біолог Катерина Поліщук, 56 років. — Дуже цінна культура. Містить 53 відсотки олії, що, на відміну від пальмової, легко засвоюється організмом. Любить тепло, сонце і помірний полив. Краще росте на легких суглинках і пісках. Сіють лущене насіння на глибину 5–10 см за температури ґрунту не нижче 15°C.
Коментарі