Ексклюзиви
пʼятниця, 15 жовтня 2010 03:13

Айва дає плоди через п'ять років

Автор: фото: Ксенія МІРЖВА
  Айва невибаглива до вибору ґрунту
Айва невибаглива до вибору ґрунту

Восени найпізніше достигає айва. Дерево стійке до морозів, вологи й хвороб. Вітамінів у плодах айви вдвічі більше, аніж у яблуках чи грушах.

— Айва дозріває наприкінці жовтня на початку листопада. Це останній осінній фрукт, — каже Євгенія Волянська, 73 роки, із села Майдан Тернопільської області. — Зриваю айву, як починає опадати. Плоди мають жовту шкірку із сірим пушком. Перед вживанням їх краще протерти лляною тканиною. Тоді не буде ворсинок. Пошкоджені плоди гниють за декілька днів.

Найчастіше з айви роблять повидло та джем. Плоди також запікають або відварюють і подають до м'яса чи риби. Їхню шкірку додають до варення, компотів та сиропів з інших фруктів. Вона має сильний аромат.

— Айва може пролежати до лютого, березня. Тримаємо її в холодильнику, але краще при температурі нуль градусів. Плоди можна зберігати з яблуками. Груші прискорюють дозрівання айви, вона швидше гниє.

Євгенія Миколаївна нарізає айву на дольки й сушить на горищі на газеті. Сушену збирає в полотняний мішок. Так вона не спариться.

— Компот з айви варю, щоб заспокоїти біль у шлунку й печінці. При бронхіті роблю міцний відвар зі свіжих чи сушених плодів. Він трохи терпкий, тому можна підсолодити цукром. До нас по фрукти приїжджає лікар із району. Каже, щоб їли фрукти всю зиму. Тоді будемо здорові. Айву добре запікати з цукром чи медом та їсти три рази на день. То для зміцнення організму.

Дерево невибагливе до вибору ґрунту. Висаджують саджанці чи насіння наприкінці жовтня. Вибирають місце, що гарно прогрівається сонцем. Яму викопують квадратну метрової глибини. В неї кладуть перегній. Довкола дерева ущільнюють ґрунт, поливають 40–50 л води. Айву важливо добре поливати влітку, інакше вона засохнути.

Айву часто садять на пагорбах, аби ущільнити ґрунт і щоб не було зсувів. Перші плоди дерево дає приблизно через п'ять років. Живе з півстоліття. Може вирости до 8 м заввишки. Якщо за деревом доглядати і щепити його, плоди набирають по 400 г. У безморозну зиму висять на гілках до Нового року.

— Минулої осені ми посадили одну айву. За рік пообрізали гілки, залишили лише п'ять основних. І зверху чуба забрали. Дерево мало півметра висоти, зробили з нього кущ. Він почав розростатися в ширину.

Айва швидко росте. Якщо нове гілля за рік виросло менше, як на 20 см, його обрізають.

Зараз ви читаєте новину «Айва дає плоди через п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути