середа, 30 квітня 2008 07:16

Агрохімічний аналіз ґрунту коштує до 200 гривень

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Володимир Махота визначає рівень кислотності ґрунту в Українській лабораторії якості та безпеки продукції АПК
Володимир Махота визначає рівень кислотності ґрунту в Українській лабораторії якості та безпеки продукції АПК

Киянин 44-річний Володимир Буряк позаторік купив шість соток землі у Броварському районі Київської області. До цього там було поле агропідприємства.

— Минулого року посадив на ділянці картоплю й томати, — розповідає Володимир.— Врожай був поганючий. Картоплі зібрав трохи більше ніж посадив, і вся дрібна.

Чоловікові порадили зробити аналіз ґрунту, щоб визначити, яких компонентів у ньому бракує. Агрохімічний аналіз роблять у районній лабораторії. Визначають кислотність ґрунту, вміст азоту, фосфору, калію й гумусу.

— Для аналізу буває достатньо 500 грамів ґрунту, — каже завідувач лабораторії Інституту агроекології Наталія Палата. — Землю беруть у п"яти різних точках. По краях і в центрі ділянки, на глибині орного шару — до 15 сантиметрів. Перед експертизою змішують, отримують середній результат.

Найшвидше визначають кислотність ґрунту. Для цього потрібно кілька годин. На складні дослідження —  кілька днів. Потім радять, як покращити якість землі.

Аналіз, який визначає вміст радіонуклідів і важких металів, роблять у потужній лабораторії. У Києві таких кілька.

— Дослідження із визначенням засоленості ґрунтів і вмісту важких металів не завжди потрібне, — говорить 29-річний Володимир Махота, завідувач відділу випробування ґрунтів Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК. — Засоленість характерна для дерно-підзольних ґрунтів на Поліссі та в Степу, для низинних ділянок біля річок. Важкі метали — для земель поблизу підприємств зі шкідливим виробництвом. Тому найчастіше люди замовляють агрохімічний аналіз. Він дозволяє встановити придатність ґрунту для вирощення певної культури.

Землю із городу для дослідження на вміст важких металів бере фахівець лабораторії.

— Якщо робити аналіз для закладення саду, потрібне складніше дослідження, — зазначає 27-річний Костянтин Шитюк, заступник директора лабораторії. — Зразки беруть із різної глибини. Точок відбору може бути більше, залежно від складності ділянки.

Робити повний спектр дослідження на невеликій ділянці недоцільно, кажуть у лабораторії. Таку перевірку замовляють переважно великі агропідприємства. Найчастіше в ґрунтах виявляють надлишок цинку, міді, кадмію, свинцю. Проба на один з металів коштує майже 80 грн. Повний спектр агрохімічного аналізу — до 200.

Вартість проведення аналізу ґрунту

Елемент     Ціна,
дослідження      грн

Визначення кислотності    13
Вміст рухомого фосфору    25
Вміст калію    25
Вміст натрію    25
Вміст карбонатів    30
Визначення ступеню
 мінералізації    38
Вміст гумусу    49
Вміст азоту    50
Вміст обмінного натрію    58
Вміст змінного калію    59
Вміст кальцію і натрію    63
*Ціни Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК

Зараз ви читаєте новину «Агрохімічний аналіз ґрунту коштує до 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути