четвер, 14 березня 2024 07:25

Догляд за гортензіями навесні: що потрібно зробити

Догляд за гортензіями навесні: що потрібно зробити
Гортензії навесні потребують особливого догляду. Фото: kievtime.com

Щоб гортензії пишно цвіли та були здоровими, вони потребують якісного догляду навесні.

Насамперед потрібно провітрити квіти, а потім поступово зняти з них укриття. Роблять це зазвичай у квітні, пише Gazeta.ua.

Бажано знімати укриття з гортензій у похмуру погоду, щоб квіти легше адаптувалися до змін. Важливо, щоб кущі не перегрілися під плівкою або руберойдом. Однак, повністю знімають укриття після того, як почнуть рости бруньки. Якшо є загроза заморозків, рослини необхідно укрити шаром нетканого матеріалу.

Кущі гортензії Саржента та дуболистої перед зимою рясно мульчують компостом, торфом, сухою скошеною травою, хвойними голками, корою, щоб запобігти загибелі коренів. Навесні це укриття можна частково знімати до кінця квітня - початку травня. Повністю відкрити кущі можна у травні. Після зняття мульчі ґрунт потрібно обережно розпушити. Навколо куща слід прибрати залишки старого листя, бур'яни та суху траву.

Приблизно у березні-квітні деревоподібну і волотисту гортензії потрібно обрізати. Пагони у деревоподібної гортензії обрізають, залишаючи 3-5 бруньок. При загущенні куща можна вирізати частину пагонів до рівня ґрунту. Якщо обрізка щадна, коли видаляють лише відцвілі торішні суцвіття і верхню частину пагонів, рослина формує багато нових суцвіть. Однак їх розмір буде невеликим. Обов'язково слід видалити загиблі, слабкі та викривлені пагони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здатні заспокоїти і зняти головний біль: п'ять найароматніших квітів для саду

Волотиста гортензія також потребує санітарної та формуючої обрізки. Її ступінь позначиться на термінах та якості цвітіння. Якщо на торішніх приростах залишають по дві бруньки, то роблять сильну обрізку, рослина досить довго нарощує пагони, починає пізніше цвісти, але при цьому утворює великі суцвіття.

При помірній обрізці на чотири бруньки можна розраховувати на середні терміни цвітіння та проміжний розмір суцвіть. А слабка обрізка зводиться до видалення минулорічних суцвіть і призведе до раннього цвітіння, але утворення невеликих суцвіть.

Деякі види гортензії, зокрема, теплолюбна крупнолистова, Саржента, дуболиста, черешкова тощо цвітуть на пагонах минулого року. Тому їм потрібна тільки санітарна обрізка і видалення сухих, підмерзлих, слабких пагонів і рослин, що занадто густо ростуть, а також порушують гармонійну форму. Видаляють торішні сухі суцвіття до перших бруньок. Операцію бажано проводити за набрякання бруньок, що дозволяє визначити пошкоджені після зимівлі пагони.

Гортензії навесні також потрібно підживлювати. Роблять це після видалення мульчі. Для підживлення використовують азотні, комплексні добрива або спеціальні суміші для гортензій, щоб рослини наростили пагони та заклали суцвіття.

Добрива вносять у рідкому вигляді. Потрібно, наприклад, розвести 20 г сечовини на 10 л води і використовувати 2-5 л на один кущ, залежно від його віку і розміру.

Спеціалізовані суміші можуть бути як у рідкому, так і сухому вигляді. Сухі добрива закладають у ґрунт під кущем. При цьому розпушувати його потрібно неглибоко, адже коріння у гортензії поверхневе, його легко пошкодити. Після цього грунт слід полити й замульчувати шаром свіжого матеріалу заввишки 5-10 см. Можна для цього використати тирсу, стружку або торф.

Гортензії навесні потрібно рясно поливати, особливо, якщо зима була малосніжною й запас вологи в ґрунті практично вичерпався.

Для поливання використовують відстояну та нагріту на сонці воду. Не рекомендують поливати гортензії холодною водою. Під час поливу потрібно відсунути шар мульчі, а потім прикрити ним зволожений ґрунт.

Як тільки сходить сніг і весна тішить теплом, на квітниках багатьох садівників починають буяти перші квіти. Але період їх цвітіння досить короткий.

Щоб клумба і надалі мала яскравий вигляд від інших квітів, Gazeta.ua розповість, що посадити на пустирі.

Зараз ви читаєте новину «Догляд за гортензіями навесні: що потрібно зробити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути