понеділок, 07 грудня 2020 15:50

Свіжа зелень взимку: як виростити город на вікні
7

Зелень до Нового року росте на вікні
Фото: lady.tochka.net
Зелень до Нового року росте на вікні
Зелень до Нового року росте на вікні
Зелень до Нового року росте на вікні
Зелень до Нового року росте на вікні

Взимку можна мати свіжу зелень вдома. Для цього варто зробити невелику плантацію на підвіконні. Туди варто сіяти не екзотичні рослини, а невибагливі в догляді. І до Нового року вийде посмакувати свіжими салатами.

Головне — не упустити момент на початку зими.

Кріп потребує багато світла та води. Інакше гілки грубіють. Зелень швидко росте, якщо насіння годину вимочити в теплій воді. Закласти на сантиметрову глибину у горщики, присипати ґрунтом.

Петрушку сіяти тільки скоростиглі сорти - Айстра та Фітнес. Перед цим на добу покласти насіння у мокру марлю. Після посіву не полити, щоб не зрушити насінини з місця. Зволожити пульверизатором через день і зверху натягнути харчову плівку. Після проростання зняти її.

Шпинат і базилік теж підходять для зимового вирощування. Насіння замочити на добу. Проростає довго, бо містить багато ефірних олій. Коли на стеблах з'являються бутони, зрізати їх.

Базилік різних сортів має не тільки інший колір, а й смак. Генуезький із темно-зеленим загостреним листям — солодкуватий. Тайський теж зелений, але з пряним ароматом. Фіолетовий базилік пахне гвоздикою, Лимонний сорт — цитрусом. Стараюся всіх сіяти потроху. Бо пасують у різні страви.

Зі шпинатів для віконного вирощування вибирати низькорослі сорти Вікторія, Матадор, Мелодія та Здоровань. Також нові — Суничний з ягідним ароматом, та Вірофле. Зелень із нього можна зрізати за 25 днів.

Краще купити готовий ґрунт, щоб не був заражений хворобами. У ньому зробити шар кавової гущі для розпушування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зелень на кухні: як стильно розмістити горщики

Поставити контейнери на підвіконня з південної сторони. Там зелень краще росте.

Підживити раз на тиждень апельсиновим добривом. Шкірку цитруса хвилину кип'ятити у 1,5 л води. Настоювати під кришкою до охолодження, цідити і обприскувати рослини.

Дизайнери до недавнього часу перестали використовувати вербу в ландшафтному дизайні. Розростаючись, дерево займає досить велику площу. Щоб цього уникнути, потрібно вибирати спеціальні види. З ними вийде зробити унікальну загальну стилістику саду.

Зараз ви читаєте новину «Свіжа зелень взимку: як виростити город на вікні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути