вівторок, 17 вересня 2024 02:20

Принесе користь: чому бадилля від помідорів не варто викидати

Принесе користь: чому бадилля від помідорів не варто викидати
Бадилля від помідорів можна використати на городі. Фото: napensii.ua

Після збирання урожаю помідорів, їхнє бадилля викидати необов'язково.

Досвідчені городники знають, що воно може принести користь. Кілька порад щодо використання бадилля від помідорів наводить Gazeta.ua.

Так, із помідорного бадилля можна виготовити якісний компост. Але слід врахувати, що воно розкладається досить довго. Тому перед тим, як кидати його у компостну яму, зелень варто подрібнити і пролити ЕМ-препаратами, щоб прискорити дозрівання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому під горіхом треба збирати опале листя

Бадилля також може стати гарним помічником у боротьбі зі шкідниками. Вони не переносять соланіну. Саме ця отруйна сполука міститься в томатному бадиллі. Потрібно подрібнити 4 кг томатного листя та залити десятьма літрами теплої води. Настоювати близько чотирьох годин, потім прокип'ятити на невеликому вогні під кришкою близько тридцяти хвилин. Після вистигання відвар слід процідити, розбавити водою в пропорції 1:4, додати 40-50 г мила і обприскати уражені шкідниками культури.

Окрім того, з бадилля помідорів можна виготовити рідке зелене добриво для рослин. Для цього потрібно бочку приблизно на 2/3 об'єму наповнити бур'янами з бадиллям, яке має скласти не більше 1/4 всієї зеленої маси. Ємність слід залити водою, накрити бочку плівкою, закріпити мотузкою і зробити кілька отворів для газообміну. Приблизно за тиждень літр цієї суміші потрібно розвести у десяти літрах води та підгодовувати рослини під корінь.

Досвідчені городники кажуть, що отриману після спалення томатного бадилля золу можна використовувати для удобрення рослин. При цьому слід трохи почекати, поки кущі добре висохнуть, а потім їх спалити.

Зрештою, пасинки та листя помідорів можна використовувати як мульчу. Підсушеним бадиллям можна застелити ґрунт у міжряддях овочів, або ж стовбурових кіл дерев і кущів.

Для садівників та городників у жовтні роботи досить багато.

Цього місяця зазвичай продовжують збирати урожай, а також висаджують різні овочі та квіти, обрізають дерева та удобрюють ґрунт.

Зараз ви читаєте новину «Принесе користь: чому бадилля від помідорів не варто викидати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути