вівторок, 26 березня 2019 17:11

Подвоює врожай: назвали найкориснішу процедуру для саду

Подвоює врожай: назвали найкориснішу процедуру для саду
Березнева обрізка плодових дерев стимулює ріст нових гілок Фото: firtka.if.ua

Правильне обрізання плодових дерев подвоює урожай. Також рослини будуть рости здоровими та сильними за рахунок отримання більше живильних речовин.

Ця процедура омолоджує дерево, збільшує врожайність, стимулює ріст нових гілок. Найкращим часом для неї є початок весни, коли в рослини ще не почався сокорух.

Про тонкощі цієї справи розповів Олексій Висоцький, майстер з озеленення комунального підприємства Київзеленбуд.

"Цього року весна рання, тому не треба тягнути з обрізкою дерев. Доки не почався сокорух, проріджують крону. Так дерево не витрачатиме сили на зайві гілки. При загущенні крони плоди ростуть тільки на зовнішній частині. Внутрішня — закрита від світла і там немає зав'язі. У березні рослина ще перебуває в спокої, тому отримає менше стресу. Також зрізи виходять точнішими, бо не кришиться деревина. Температура повітря має бути вище 7 градусів тепла", - уточнює спеціаліст.

1. Поливає секатор спиртом для дезінфекції. Для грубих гілок потрібна пила.

2. Гілку зрізує так, щоб на кінчику залишалася брунька. З неї виросте новий пагін. Місце зрізу в цьому випадку швидко загоїться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначили 7 найбільших ботанічних садів світу

3. На гілках не має бути пеньків, бо зріз почне гнити.

4. Тоді кора руйнується і в цьому місці оселяються спори шкідливих грибків і комахи. Це порушує відтік живильних речовин, послабляє дерево. В результаті утворюється дупло для грибів-трутовиків.

5. Місця зрізу змащує фарбою на натуральній оліфі. Підійде сурик, сажа, вохра. Зелена фарба обпікає деревину.

Семен та Яна Гарига із Тернопільської області єдині в регіоні вирощують мікрозелень методом гідропоніки. Живе подружжя у селі Деренівка, що в Теребовлянському районі. Родина вирощує їстівні квіти – настурцію, квіти кабачка та огіркову траву.

За день з одного стебла можна зібрати 3-4 квітки, які використовують для декору страв, десертів. Настурція має яскраво виражений гострий смак, а її плодоніжка – солодкувата. Ці квіти вживають сирими, а от суцвіття кабачків обсмажують у клярі чи карамелізують.

Зараз ви читаєте новину «Подвоює врожай: назвали найкориснішу процедуру для саду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути