субота, 09 лютого 2019 21:56

Назвали найдієвіший спосіб підвищення врожайності землі

Врожайність городу підвищує відмова від оранки. Також це найкращий захист від ерозії — пошкодження ґрунту. Вона настіше загрожує ділянкам, розташованим на схилах. Там при таненні снігу змивається верхній шар родючого ґрунту.

Про це розповів Євген Ярмоленко з Інституту ґрунтознавства імені Олександра Соколовського.

"У нас немає культур, що потребують постійного глибокого рихлення. Процеси, які проходять у необробленій землі — стабільніші. Збережуть родючість і запаси вологи, що підвищує стійкість до посухи. Якщо все ж надумали орати на схилі, то краще впоперек. Інакше виникнуть поздовжні борозни, по яких стікатиме тала й дощова вода. Ситуація погіршиться, якщо на цих полях засівають просапні культури — картоплю і буряк", - говорить спеціаліст.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український рекорд: виростили найбільшу печерицю

Радить оранку замінити рихленням плоскорізами Фокіна. Інструмент ручний, виглядає як вигнута металева пластина з ріжучою поверхнею. Лезо проходить паралельно верхньому шару ґрунту, на глибині 3–5 сантиметрів.

Крім зберігання землі, він ще й захищає поле від бур'янів. Тому вже не треба оброб­ляти їх гербіцидами. Відповідно й овочі виростають екологічно чистими.

При оранці, перекидаючи пласти ґрунту, насіння бур'янів потрапляє занадто глибоко і може прорости й наступного року. При зрізуванні плоскорізом такого не стається.

Британцю Марку Шепарду вдалося виростити велетенську цибулю вагою не менше 5 кілограмів кожна. Найбільший екземпляр чоловік планує представити на місцевому конкурсі гігантських овочів. Вага цієї цибулини становить майже 7 кг.

На те, щоб цибуля досягла гігантських розмірів, знадобилось 11 місяців. Уже за півроку після посадки окружність однієї цибулини в середньому становила 50 см.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найдієвіший спосіб підвищення врожайності землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути