четвер, 10 жовтня 2024 18:55

Дрібна і гнила: чому цього року не вродила картопля

Дрібна і гнила: чому цього року не вродила картопля
Неврожай картоплі 2024: чому високосний рік приніс стільки гнилої продукції Фото: pinterest

2024 рік став неврожайним для картоплі, яка є одним з основних овочів українців.

Сильна і тривала посуха призвела до того, що доволі великий відсоток зібраного врожаю був не тільки дрібним, а й гнилим.

Посушливе літо стало основною причиною неврожаю картоплі у багатьох регіонах країни, розповідає Gazeta.ua селекціонер Микола Завальний.

"За мого життя ніколи не було, щоб 17 травня вдарили сильні заморозки, які прибили бадилля картоплі до самого грунту і в результаті воно почорніло. А потім почалась засуха і рослини не змогли відновити всі свої сили, щоб сформувати зав'язь майбутнього врожаю. Це основна причина", - пояснює Микола Завальний.

Друга причина - через посуху сталося сильне затвердіння грунту. Коріння рослин довгий час не отримувало кисень і воно почало загнивати, каже садівник.

Тому після дощів грунт завжди треба прошаровувати, щоб був доступ повітря до коріння. Як його нема, земля "зацементовується" і виникає гниль.

"Крім того, у спекотні дні грунт глибоко прогрівається. Якщо в цей період відбувається формування зав'язі, то бульби підв'ялюються. Через брак повітря та вологи, вони стають не життєдіяльними Теж починають гнити", - додає Завальний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допоможуть яблука: як врятувати картоплю від проростання

Високосний рік також вважається "складним" з точки зору погодніх умов. Фермери помітили, що саме в цей період хвороби картоплі поширюються швидше, і боротьба з ними стає складнішою. Зокрема, у посушливі дні активізується дротянка, яка шукає вологу. Цей черв'як в прямому сенсі "пробиває" картоплю наскрізно. Знищити цей шкідник дуже складно у наступні роки.

Ціни на картоплю в Україні сильно виросли, ажіотаж не вщухає.

Основним фактором, що провокує зростання цін, стало зниження врожайності цієї культури через несприятливі погодні умови влітку поточного року. Сьогодні українські фермери пропонують до продажу картоплю по 17-25 грн/кг.

Через посуху, яка спостерігалася в основних регіонах виробництва картоплі, дуже високий відсоток некондиційної продукції, яка не підлягає тривалому зберіганню.

Зараз ви читаєте новину «Дрібна і гнила: чому цього року не вродила картопля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути