В осінній період господині заготовлюють не лише консервацію на зиму, але і свіжі овочі. Наприклад, томати зберігаються протягом 2 місяців, а от морква - може простояти й рік. Попри це, варто запам'ятати, що недостиглі або, навпаки, перезрілі овочі довго не прослужать - згниють. Слід відбирати без видимих пошкоджень. Окрім цього, не менш важливі місце та умови зберігання.

Морква зберігається протягом 12 місяців. Щоправда, аби врожай максимально довго пролежав, доведеться зберігати його у хвойній тирсі або глиняному розчині.
У першому випадку моркву насипають одним шаром в дерев'яний ящик поверх тирси та тією ж тирсою присипають і зверху. Кількість таких шарів залежить від висоти тари.
Заповнений ящик закривають кришкою і розміщують на балконі. Якщо очікуються заморозки, овочі вкривають старою ковдрою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зібрати якісне насіння для майбутнього врожаю
Для другого варіанту необхідний глиняний розчин. У ньому змочують кожен коренеплід та просушують протягом кількох днів. Складають у кошик або відкритий ящик і ставлять на зберігання.
Можна зберігати моркву й в холодильнику. Простоїть вона там не більше 30 днів.

Часник
Щоб рослина зберігалася протягом 8 місяців, слід обрати головки ярого часнику. Його озимий збір припадає на кінець липня. Зберігати часник слід при температурі 16-18 градусів і помірній вологості. Ідеальний варіант — темна кухонна шафа. А ще головки часнику в'яжуть в коси, укладають в ящики чи складають у мішечки.

Картопля - популярний коренеплід, який обожнюють українці. Проте і вимогливий в плані зберігання. У теплому приміщенні бульби проростають, на світлі зеленіють, а при надмірній вологості починають гнити.
Найкраще місце для зберігання картоплі - погріб. Там вона може простояти протягом 7-8 місяців. Головне — щоб поруч не стояли кошики з цибулею або яблуками: вони виділяють етилен, який прискорює гниття картоплі. Чудово зберігаються бульби й на неопалюваному балконі. Їх треба лише помістити в ящик і укутати матеріалом, що зберігає тепло.
У вересні збирають виноград. Оглядають лозу. Пошкоджені пагони обрізують і спалюють. Також слід підготувати ями для плодових дерев. Їх висаджують на початку жовтня.
Коментарі