Ексклюзиви
пʼятниця, 04 листопада 2022 11:11

Як правильно восени обрізати малину ‒ корисні поради

Як правильно восени обрізати малину ‒ корисні поради
Особливої уваги восени потребують кущі ремонтантної малини. Фото: zaxid.net

Якщо восени малину правильно підготувати до зими, то наступного року врожай буде гарним.

Особливої уваги потребують кущі ремонтантної малини. Gazeta.ua зібрала поради ‒ як правильно її обрізати та коли краще це робити.

Звичайні сорти малини обрізають на початку осені або в середині. Тобто ще до того, як почнуться стійкі холоди. На відміну від звичайних, ремонтантні сорти плодоносять інколи аж до грудня. Тому якщо обрізати її занадто рано, всі поживні речовини не встигнуть надійти зі стебел до коренів, і наступного року може не бути врожаю.

Щоб малина добре родила, її кущі слід проріджувати кожні два-три роки. Зайві пагінці періодично пересаджують в інші місця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно восени прибрати сад і подвір'я – корисні поради

Обрізаючи малину, насамперед видаляють засохлі гілки. Обрізають також дворічні стебла ‒ вони зовні відрізняються від молодих зелених гілочок. Пагінці, де багато зеленого листя, обрізають на половину довжини. Можна також обрізати стебла під корінь, щоб не розмножувалися шкідники й комахи. У кожному кущі потрібно залишити по п'ять здорових стебел.

Малину ремонтантних сортів рекомендують обрізати двома способами ‒ низьким або високим.

При низькому малину обрізають під самий корінь. Завдяки цьому всі можливі фітопатогени та шкідники видаляються з ділянки. Тоді для здорового урожаю не потрібно додатково обробляти хімікатами.

При високому обрізанні стебла малини ріжуть наполовину, залишаючи приблизно метр заввишки. У такому випадку можна буде зібрати незначний урожай влітку, а вже восени ‒ повноцінний.

Так само, як й інші садові дерева, персики також потребують спеціального догляду восени та утеплення на зиму. Оскільки персик ‒ ніжна рослина, переносити сильні морози йому важко. Зазвичай готувати персики до зими починають тоді, коли з дерева опаде до 90% листя. Gazeta.ua зібрала деякі поради ‒ як ефективно захистити персики перед морозами.

Обрізати дерева й формувати крону можна як навесні, так і восени, і навіть узимку. Але за умови, що температура повітря буде не нижче за +8°C. Щоб було корисно рослині, при обрізанні дерев важливо враховувати чимало чинників. Gazeta.ua зібрала деякі з них.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно восени обрізати малину ‒ корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути