субота, 09 березня 2024 10:58

Айстрам не страшна буде навіть "чорна ніжка": перевірені лайфхаки від блогерки-городниці

Айстри - одні з найпопулярніших квітів в Україні. Вони ростуть у домашніх квітниках, на дачах, біля дворів. Ними прикрашають балкони, тераси. Назва квітки пішла від форми квітки, яка схожа на зірку. В Європі айстри з'явилися в 17 ст. Насіння надіслали французькому ботаніку з Китаю. У Франції цю квітку називали "Царицею маргариток".

  Ранні сорти айстр зацвітають через 90 днів
Ранні сорти айстр зацвітають через 90 днів

"Айстри популярні серед дачників, тому що легкі в догляді і дуже красиві. Вважаються символом кохання та романтики. А древні греки казали: якщо у дворі ростуть айстри, то дім обходитимуть всі біди і негаразди", - говорить авторка популярного блогу про сад, город та квіти Юлія Спасібова. У відеопроєкті "Лайфхаки з грядки" пояснює, як з невеликої кількості насіння отримати максимальний урожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Насіння буряків потрібно утрамбовувати ногами

Висаджувати айстри можна розсадою або у відкритий ґрунт. За тиждень до посіву, насіння слід загорнути в тканину і замочити на ніч у слабкому розчині марганцівки. Вранці відтиснути зайву вологу, помістити в поліетиленовий пакет і залишити в теплому місці для пророщування.

"Насіння проросте впродовж тижня. На розсаду висівати можна до 15 квітня в горщики. Пухкий ґрунт слід зволожити і ріденько розкласти насіння. Зверху легенько присипати і полити водою. У відкритий ґрунт айстри можна висівати у квітні-травні. Рослина любить сонячне місце, помірний полив. Для тих, хто хоче 100 відсоткового сходження, айстри можна сіяти восени", - каже Спасібова.

Відстань між кущами квітів має бути не менше 10 см. Садити айстри на одному місці можна через 5 років. Найбільш сприятливі попередники - чорнобривці й календула. Не можна садити айстри після картоплі, томатів, гвоздик, гладіолусів, тюльпанів. Підживлювати варто комплексними добривами: через тиждень після появи сходів, під час бутонізації, на початку цвітіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Редис виростить навіть недосвідчений городник

Не варто забувати про обробку рослин від хвороб. Авторка популярного блогу про сад, город та квіти Спасібова в черговій серії відеопроєкту "Лайфхаки з грядки" дає поради, як захистити айстри від захворювання "чорна ніжка". Для цього знадобиться копійчаний засіб. Більше подробиць у ВІДЕО.

Ранні сорти айстр зацвітають через 90 днів, середньоранні - 110, пізні сорти - через 120.

Ідея створення онлайн-серіалу "Лайфхаки з грядки" з корисними порадами щодо вирощування овочів та квітів з'явилася в межах щорічної акції "Посій насіння з МХП" від благодійного фонду "МХП-Громаді". Цьогоріч ця ініціатива дала можливість домогосподарствам отримати понад 155 тисяч наборів насіння для вирощування овочів, таких як буряки, редис, петрушка, кабачки, морква та огірки, а також суміш айстр.

  У список насіннєвих наборів "МХП-Громаді" включили популярні і невибагливі айстри. Фото: "МХП-Громаді"
У список насіннєвих наборів "МХП-Громаді" включили популярні і невибагливі айстри. Фото: "МХП-Громаді"

Для посіву огірків денна температура не має опускатися нижче +18°C, а нічна - нижче +10°C. Їх вирощують горизонтальним або вертикальним методом на шпалерній сітці. Вертикальний – економить площу, знижує ризик захворювань рослин, завдяки чому продовжується термін родючості огірків.

Зараз ви читаєте новину «Айстрам не страшна буде навіть "чорна ніжка": перевірені лайфхаки від блогерки-городниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути