неділя, 11 лютого 2007 15:51
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Мій корупційний досвід

 

Щоразу як наші урядовці починають молоти про боротьбу з корупцією, я згадую анекдотичний коментар до газетної інформації: "Сполучені Штати виділили українському урядові на боротьбу з корупцією сорок мільйонів. Але попередили, що всі купюри — мічені".

Утім, не менш анекдотичною була відповідь фінської амбасадорки українському журналістові, котрий захотів, щоб Фінляндія, як найменш корумпована країна світу, поділилася з Україною своїм досвідом боротьби з цим ганебним явищем.

— Боюсь, ми не зможемо з вами нічим поділитися, — відповіла амбасадорка. — Ми просто ніколи з цим не боролися — не мали потреби.

Припускаю, пані посол розвеселилася б іще дужче, коли б потрапила зі мною на конференцію, де обговорювалася проблема корупції в нашій науці. Серед засобів порятунку називали систему екзаменаційних тестів. Після чого ректор одного вузу сказав:

Це не буде чесно

— Авжеж, це чудова система. Вона дає нашим викладачам додатковий заробіток. Бо тепер їх запрошують до шкіл, садять у сусідніх кімнатах і дають розв"язувати задачі, котрі не до снаги місцевим учителям.

Про корупцію я зрозумів майже все років десять тому, викладаючи у США. Перед іспитом, у відведені для консультацій години, до мене завітав студент, котрий довго марудив мене запитаннями. Щоб скоріше позбутися його, я сказав:

— Слухай, ось тобі тести і відповіді на них. Переглянь усе, що тобі треба.

Я ніколи в житті не забуду його погляду і його слів.

— Сер, — розгублено вигукнув він, — це не буде чесно!

І я з того часу знаю, що корупцію ми переможемо лише тоді, коли в нас з"являться такі студенти, а згодом і професори, і може, навіть урядовці.

Зараз ви читаєте новину «Мій корупційний досвід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути