неділя, 15 липня 2007 17:34
Микола Рябчук
Микола Рябчук
Микола Рябчук

Вірменський пейзаж

 

У далекі совєтські часи, коли тиха взаємна ненависть між вірменами та азербайджанцями ще не трансформувалася в різанину, я теліпався поштово-багажним поїздом з Єревана в Баку. За вікном були понурі пейзажі — невисокі гори без звичної для нас зелені, куці поля і на них рослини, трохи схожі на кукурудзу, тільки менші і геть побляклі. У вагоні було напівпорожньо. Вірменські селяни заходили і, як правило, на наступній станції виходили, тож навіть розбалакатись було ні з ким. Зрештою, вони й не виглядали на балакучих; їхні зморшкуваті, обпалені сонцем обличчя були такі самі суворі й незворушні, як і пейзаж довкола.

Певної хвилі, однак, я не стримався й запитав сусіда, киваючи на плантації за вікном:

— Що це?

— Я нэ знаю, как это будэт по-русски.

— А по-вірменськи?

— По-армянски это будэт тутун.

— Тютюн! — радісно вигукнув я. — У нас це теж — тютюн!..

Але сусід виходив, і я не встиг поділитися з ним міркуваннями про спільну османську спадщину, яка нас об"єднує. І добре, що не встиг. Бо наша османська спадщина — опереткові бандури і шаровари, калими й базари, козаки й яничари — зовсім не те, що їхня. Для нас вона вже давно перетворилася на екзотику, мальовничий лубок. Рана загоїлася, бусурмани, ясир і Кафа залишились у народних піснях та романтичних поемах. Вони не викликають жодних асоціацій із сучасними турками чи татарами — і слава Богу.

Я нэ знаю, как это будэт по-русски

Для вірменів Османська імперія — це насамперед геноцид, замордовані співвітчизники, втрачена більша частина історичної батьківщини. Ця рана кривавить, і ніхто її не лікує. Навпаки, всі роздряпують — і самі вірмени, і їхні сусіди. Я теж ледь не дряпнув її, хоч, може, саме там, у спільному тютюні та пандурах, і криються якісь ліки, котрих ми поки що просто не навчились використовувати.

Зараз ви читаєте новину «Вірменський пейзаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути