У Києві відбулися зйомки фіналу реаліті "Пекельна кухня". Дві команди кухарів упродовж двох місяців доводили Пекельному Шефу Алексу Якутову, що вони варті перемоги. Учасники добували продукти в річці, обробляли туші голіруч, вривалися на кухню через вогненні ворота й виконували безліч інших завдань. Реаліті восени покаже "Новий канал".
Перед входом до знімального майданчику вимірюють температуру.
"Маску маєте? Якщо ні, можете взяти", – звертається до гостей жінка біля дверей. Чоловік у бежевому пальті дістає захисну маску з кишені, натягує на обличчя.
У приміщенні темно. Праворуч від вхідних дверей стоїть стіл. На ньому – ліхтар. Пройшовши кілька метрів, видно шторку, з-за якої ллється світло. Там живуть учасники реаліті. Вони самі готують собі, паралельно вивчають нові страви. Там і сплять. Телефоном користуватися не можна: лише раз на тиждень дозволяють зателефонувати близьким.
"Пекельна кухня" – це реаліті про життя ресторану й про професію кухаря. Тут потрібні навички й бажання розвиватися в професії, працювати на професійній кухні в ресторані. Пристрасті на кухні непідробні, емоцій вистачає. Люди, які йдуть на телебачення винятково за хайпом, не наша історія", – розповідає керівниця проєкту Олена Синегіна.
З-поміж гостей вечора – дипломати іспанського посольства, організаторка міжнародного гастрономічного конкурсу Bocuse d'Оr Ukraine Антоніна Захарова й засновник Асоціації шеф-кухарів півдня України Віктор Титов. Гості підходять один до одного, вітаються. Жінка в блакитному брючному костюмі дістає дзеркальце. Повертається до ліхтарика й ретельно обдивляється обличчя, поправляючи макіяж.
"Дорогие гости, приглашаем в наш телересторан. Пожалуйста, не переживайте. Ведите себя естественно. Наслаждайтесь прекрасными блюдами от наших финалистов", – розпочинає режисер майданчика в чорному костюмі.
Гості шикуються у дві шеренги перед входом до телересторану, з якого чути галас. Поруч зі мною дівчина в чорно-бежевій сукні й на підборах. Її довге волосся накручене. Представляється Ангеліною. Заходимо до телересторану й сідаємо за стіл.
"Дивно, що найкращими кухарями у світі вважаються чоловіки. Здебільшого жінки на кухні проводять увесь час. У нашому суспільстві точно так і є. Цікаво, хто виграє в цьому проєкті", – каже Ангеліна. Бере до рук келих води. На питання, хто краще готує, чоловіки чи жінки, і спробують відповісти в реаліті.
"Чудово, що є подібні проєкти, які підвищують рівень кухарів. В Україні ситуація з кулінарними кадрами сумна, адже система навчання застаріла. Тому, навіть для тих глядачів, які будуть просто дивитися реаліті, проєкт буде потужним поштовхом до розвитку", – зазначає зірковий кухар Євген Клопотенко, який цього вечора серед гостей.
Меню розробляли фіналісти. Кожна з команд готувала п'ять страв із незвичних продуктів: варення з шишок, кілограму цвіркунів, 1,5 тис. равликів та їстівних троянд. Після закусок подають основні страви, а наприкінці – десерти.
"Спостерігаючи, як учасники готували, я зробив один висновок – кожен із них виріс на "Пекельній кухні". Це було помітно зі страв, що подавали. Якщо учасники й фіналісти правильно скористаються знаннями, які вони здобули на проєкті, їх чекає блискуче професійне майбутнє. По секрету скажу, що одна з учасниць, яка прийшла на кастинг аматором, після участі в реаліті влаштувалася шеф-кухарем у ресторан", – розповідає Якутов.
Пекельний Шеф оголошує закінчення вечері. Гостям роздають меню, на яких треба виставити бали за кожну страву. Ангеліна бере ручку й уважно читає назви страв.
"Наш шеф так жартує, що треба ставити бали від одного до 10. Насправді ми чекаємо лише двозначні числа", – каже представниця однієї з команд. Забирає меню, на яких гості вже проставили бали.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Приготував шарлотку. Половину одразу з'їв": Шеф "Пекельної кухні" розповів, як вчився готувати
Кухар, який переміг (чи перемогла) у реаліті, отримав 300 тис. грн і можливість працювати в ресторані Якутова. Хто саме виборов перемогу в "Пекельній кухні" – глядачі зможуть дізнатися восени на "Новому каналі".
Найважливіше у виборі кухаря для шефа Алекса Якутова те, що він "горить" кухнею. Чоловік давав настанови учасникам "Пекельної кухні". Він зазначив, що ставився до учасників як людина, яка вже пройшла "пекельну" кухню.
Коментарі