середа, 05 серпня 2020 16:04

"Печі - в Кракові, сервізи - в Гамбурзі, а меблі - в Будапешті" - чим багатий Вишнівецький палац

У XIV столітті в містечку Вишнівець Збаразького району Тернопільщини князь Дмитро Корибут будує замок, щоб захистись від турецько-татарських набігів. Але фортецю руйнують. 1494 року князь Михайло Вишневецький переносить замок на лівий берег річки і перебудовує оборону. Так починає створюватись родове гніздо князів Вишневецьких. У XVIII столітті останній з князів Вишневецьких - Міхаіл Сервацій - будує на місці замку 2-поверховий пишний палац. Маєток розміром 3 тис. м² нагадує тогочасну французьку заміську резиденцію. Поруч створюють англійський сад, а також власну святиню. Допомагає магнату у проектуванні архітектор Якуб Бланже. Саме такий реконструйований варіант палацу можуть побачити туристи сьогодні.

Автор: Тарас Подолян
  Біля головного входу немає садів, оскільки тут був гарнізон
Біля головного входу немає садів, оскільки тут був гарнізон


Вхідна плата до замку коштує 80 грн, для дітей та студентів - 30 грн. Тут можна постріляти з лука за 5-10 грн.
В самому палаці збереглось мало елементів декору, зараз інтер'єр не дуже багатий.
"Колекції родини розпорошились по всьому світу. Власники, які були не з роду Вишневецьких, попродавали звідси усе. Наші печі знаходяться в музеї в Кракові, картини в Московському історичному музеї, сервізи - в Гамбурзі, меблі - в історичному музеї Будапешта. Зараз на аукціонах Sotheby's і Christie's з'являються речі з Вишнівецького палацу. Але немає в нас своєї еліти, які б купували і передавали музею", - каже екскурсоводка Любов Шиян.

Автор: Тарас Подолян
  Екскурсоводка Любов Шиян в кімнаті "інтелектуальної лабораторії"
Екскурсоводка Любов Шиян в кімнаті "інтелектуальної лабораторії"

Від замкової частини залишилось лише 2 елементи: підземелля та родова церква князів Вишневецьких. Княгиня Єфимія Вербицька в XVI столітті для своєї доньки збудувала церкву Вознесіння Господнього. Вона стала родовою усипальницею.
2 роки тому вдалось відтворити Дзеркальну залу маєтку. Коли 1846 року сюди навідувався Оноре де Бальзак, то назвав палац "малим Версалем".

Автор: Тарас Подолян
  Дзеркальна зала
Дзеркальна зала


На 2-му поверсі розташувалась "інтелектуальна лабораторія" Вишневецьких. Тут була знаменита книгозбірня, про яку знала вся Європа. В ній розміщувалось 21 тис. книг. Також містився цінний архів, заради якого приїжджали науковці. В етнографічних експедиціях тут були Микола Костомаров і Тарас Шевченко. За часів Російської імперії увесь архів був перевезений до Зимового палацу в Санкт-Петербурзі. Був знищений під час однієї із повеней.
В південній частині знаходиться тераса, де раніше були сади та фонтани. Через те, що радянська влада осушила річку Горинь - відбудувати весь екстер'єр технічно неможливо.

Автор: Тарас Подолян
  Тераса з видом на церкву Вознесіння Господнього
Тераса з видом на церкву Вознесіння Господнього

У часи СРСР палац неодноразово страждав від недбайливого ставлення. Помістя використовували як адміністративну будівлю, у підземеллях розміщувалися конюшні, а в церкві зберігали мінеральні добрива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На березі річки відкопали човен племені, яке вбило київського князя Ігоря


На початку XX століття палац купує російський генерал Павло Демидов. Він робить спробу врятувати маєток. Реконструювати палац запрошує архітектора Владислава Городецького. Деякі речі Вишневецьких, які були розпродані попередніми власниками маєтку, він повертає додому. Але перед початком Першої світової війни генерал емігрує. Лише через 100 років родинне гніздо Вишневецьких знову почне відбудовуватись ззовні і зсередини. Цього разу вже на грантові кошти посольства США.

Райцентр Тальне Черкаської області – за 220 км від Києва. Головна історична пам'ятка міста - мисливський палац графів Шувалових - відомої родини часів Російської імперії. Збудований данським архітектором Клеменсеном 1905 року. Зараз палац у занедбаному стані, але має охорону. 2006 року його намагалися реконструювати, але згодом покинули.

Зараз ви читаєте новину «"Печі - в Кракові, сервізи - в Гамбурзі, а меблі - в Будапешті" - чим багатий Вишнівецький палац». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути