Ексклюзиви
понеділок, 25 травня 2020 16:40

"Некого возить" - як київське метро відпрацювало перший день після простою
6

Автор: Катерина Романчук
  Масковий режим і дотримання дистанції: у столичному метро поменшало пасажирів
Масковий режим і дотримання дистанції: у столичному метро поменшало пасажирів

2 місяці і 8 днів не працювало столичне метро. На карантин підземку закрили вперше за всю історію її існування. 25 травня о 06:00 годині метрополітен запрацював у звичайному режимі.

На станціях чергують по двоє поліцейських. У метро впускають тільки в масках або респіраторах. Чергові по станції просять дотримуватись безпечної дистанції у 1,5 м. Проте дозволяють заходити без рукавичок. Вони рекомендовані, але не є обов'язковою вимогою. Також не будуть вимірювати температуру на вході. Біля кас, терміналів самообслуговування, на платформах та у вестибюлях нанесли розмітки для дистанціювання пасажирів. Після відновлення роботи підземки, пасажири можуть користуватися виключно безконтактними засобами оплати - зараз у касах продають одноразові QR-квитки. Продавати жетони не будуть, але в кого вони вже є, то можуть їх використати до 30 червня.

Автор: Катерина Романчук
  Масковий режим і дотримання дистанції: на столичному вокзалі у метро поменшало пасажирів
Масковий режим і дотримання дистанції: на столичному вокзалі у метро поменшало пасажирів

О 08:30 год до станції метро Сирець наближається повна пасажирів маршрутка, перехилена на праву сторону та із запітнілими вікнами. Як тільки двері відкриваються, із неї "висипаються" люди в масках і з парасолями. Пробираються крізь припарковані машини, які тут залишають люди, що приїжджають із передмістя. Усі кав'ярні біля метро зачинені. Люди прямують відразу до входу у метрополітен. Там поки натовпу немає. Дехто у касі відмовляється купувати безконтактну картку за 50 грн для поповнення, тому бере квиток на разовий проїзд за 8 грн. Їх продають по одному. Його потрібно прикласти до турнікету, після звукового сигналу можна проходити.

Дехто відмовляється купувати безконтактну картку за 50 грн для поповнення, тому бере квиток на разовий проїзд за 8 грн. Їх продають по одному.

"У мене тут щось заїло, - чується у вестибюлі метрополітену. Жінка років 55 в масці не може пройти крізь турнікет. Поправляє мокре пасмо сивого волосся, в іншій руці тримає смартфон із навушниками. - Метро не встигло почати роботу, а вже пікалка зламалася. Отак і все в нашій страні".

До неї підбігає чергова зі станції і показує, куди потрібно прикладати разовий білет, щоб спрацювала система. Пасажирка проходить, але й далі бубнить під ніс. Стихає як ступає на ескалатор, бо одягає навушники. На платформі малолюдно і тихо. Люди підходять і тримаються осторонь, навіть як наближається потяг.

Сирець - кінцева зупинка зеленої лінії метро, але в час пік тут завжди повна платформа пасажирів. Сьогодні їх не більше десяти. Розходяться так, щоб сісти кожен в окремий вагон. На платформі розклеєні жовті круглі плакати-нагадування про те, щоб дотримуватися дистанції в 1,5 м. Тишу станції розриває гул приближення потягу. Вагони чисті. Реклами немає ні на вікнах, ні на дверях. Навіть рекламні екрани вимкнені. У повітрі запах хлорки та спирту. У гучномовець на кожній станції нагадують "Надягайте, будь ласка, маски. Поважайте інших".

Автор: Катерина Романчук
  Наліпки на платформах попереджають про безпечну відстань між пасажирами
Наліпки на платформах попереджають про безпечну відстань між пасажирами

"Пять пассажиров со станции. Это же не дело. По факту некого возить еще. Видно, что метро рано открыли", - сказала білява чергова метрополітену з пластиковим щитком на обличчі до прибиральниці. Та підходить до платформи з відром та шваброю.

Працівники метрополітену говорять неохоче. Перший день запуску проходить спокійно, без правопорушень. Кількість пасажирів не контролюють.

Працівники метрополітену говорять неохоче. Перший день запуску проходить спокійно, без правопорушень. Кількість пасажирів не контролюють.

Пасажири поділилися на совісних дотримувачів карантину та порушників. Останні заходять в метро у масці, але відразу її знімають у потязі. За це інші пасажири мають право робити зауваження. Частіше ігнорує масковий режим молодь. Ще жаліється, що важко дихати. На лавці станції метро Золоті Ворота дівчина знімає маску та дивиться у дзеркало, поправляючи макіяж. По телефону домовляється про зустріч. Як тільки бачить чергову метрополітену - зривається з місця та йде до платформи з опущеною головою.

Автор: Катерина Романчук
  Масковий режим і дотримання дистанції: у столичному метро поменшало пасажирів
Масковий режим і дотримання дистанції: у столичному метро поменшало пасажирів

До станції метро Нивки підходить брюнетка з пірсингом на брові, потертих широких джинсах та наплічником з єнотом, несе під рукою складений самокат. Перед входом одягає маску та чорні резинові рукавиці. Потім різко зупиняється, кидає самокат під ноги і починає активно щось шукати в наплічнику. Звідти виймає сонцезахисні окуляри і одягає, не дивлячись на дощ, який заливає вулицю. Так захищає очі від ймовірного проникнення коронавірусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві працює метро: що варто знати про поїздки під час карантину

На станції Майдан Незалежності жвавіше. Це перехідний вузол для синьої та червоної лінії метро. В такому потоці людей за дотриманням дистанції ніхто не стежить. У вагоні, як для години пік, людей небагато. Є навіть вільні місця.

Автор: Катерина Романчук
  У час пік у вагонах столичного метро є вільні місця
У час пік у вагонах столичного метро є вільні місця

"Згадали про людей - то запустили метро. Не треба було його взагалі закривати. Краще б поставили поліцейських на вході, щоб порціями людей впускали. А не паралізували все місто цим закриттям. Виманювали з кишень простих людей більше грошей. Мені, щоб дочку провідати з внучкою, з Оболоні на Осокорки треба було викласти на таксі 300 гривень. Цього вистачило б, щоб у другу область поїхати. А тепер 16 гривень і я на місці", - розповідає киянин Юрій Якимець.

Станцію метро Хрещатик посилено охороняють. На вході стоять 3 поліцейські у бронежелетах із білим псом породи лабрадор. Біля кас немає людей, які й заходять, то з картками. На ескалаторі жінка в рожевих пальто та шкіряних рукавицях всовує парасолю в чохол. На обличчі маска в тон одягу з перлинами. Оглядається, перевіряючи, чи не застряли туфлі на тонких підборах у сходинах.

Автор: Катерина Романчук
  Вхід на станції метро Хрещатик охороняли поліцейські із собакою
Вхід на станції метро Хрещатик охороняли поліцейські із собакою

"На роботу як на свято. Такого ще зроду в мене не було. В душі радість, що метро пустили і немає натовпу. Але так довго не буде, як повиганяють людей на роботи. Зате тепер є де сісти у вагонах, тому й каблуки взула", - розповідає киянка Олександра Матвійчук.

Опублікували правила поведінки у метро в Києві та Харкові. Його запустять з 25 травня. Метрополітен буде працювати в штатному режимі із забезпеченням заходів безпеки, рекомендованих головним санлікарем і санітарним лікарем Києва. Також вчора внесли зміни в регламент роботи наземного транспорту - скільки передбачено сидінь, стоячі місця теж враховуються.

Зараз ви читаєте новину «"Некого возить" - як київське метро відпрацювало перший день після простою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути