Ексклюзиви
середа, 31 жовтня 2018 20:49

"На 11 поверх з малими дітьми і коляскою підіймалися пішки" - кияни перекрили дорогу через вимкнення світла
10

У 35-поверховому будинку 760 квартир відключили від електроенергії за борги ДТЕК «Київській електромережі» у розмірі близько 3 млн грн.
Фото: Олена Капнік
У 35-поверховому будинку 760 квартир відключили від електроенергії за борги ДТЕК «Київській електромережі» у розмірі близько 3 млн грн.

У районі Привокзальної площі у Києві 31 жовтня утворився затор. Близько 200 мешканці будинків на Харківському шосе, 19 і 19А, перекрили дорогу шинами. Стоять там зі вчорашнього вечора. Пропускають карети швидкої допомоги і трамваї. Звичайні авто мусять розвертатися. Загалом заблокували рух п'яти автобусних маршрутів.

"Мітингувати треба під Верховною Радою або під КМДА, а не важливу дорогу перекривати. Питати треба з депутатів і місцевих чиновників, які кришують будівельний бізнес. Перекриття дороги не вирішує проблему. Жодний депутат від цього не постраждає, натомість створює незручності для звичайних людей, - скаржиться киянин Андрій на сірій Skoda Octavia. Курить із вікна автомобіля. Близько години стоїть у заторі.

Деякі пасажири виходять із маршруток і йдуть пішки. Водії сваряться з поліцейськими. Вони регулюють рух і просять об'їжджати перекриту ділянку дороги прилеглими вулицями.

Мешканці багатоповерхівки вийшли на акцію напередодні ввечері. Люди вимагають відновити подачу електроенергії в житловому комплексі "Мега Сіті". Коли вона зникла, жителі будинку спочатку подумали, що це планове відключення. Пробувши без електроенергії весь день, мешканці домовилися про зустріч біля будинку о восьмій вечора. Тоді вийшло близько 150 осіб. Там і вирішили заблокувати дорогу. Приблизно 30 жителів залишалися на вулиці вночі та стояли до кінця.

Якби кожен мешканець мав можливість сплачувати напряму, з'явиласяб можливість відключати світло лише боржникам

"Без попередження електрику вимкнули вчора об 11 ранку. Без світла залишилося понад 2 тисяч людей. Проблеми з електроенергією і водою у будинку були завжди. Останній рік часто вимикали ліфти. На 11 поверх з малими дітьми і коляскою підіймалися пішки. Але це відключення світла найдовше, - розповідає Gazeta.ua мешканка будинку 37-річна Алла Сагата. На руках тримає 2-річного хлопчика. Поруч - 12-річний син. На дорозі лежать кілька іграшкових автомобілів, стоїть дитяча коляска. – У квартирі холодно. Опалення нам ще й досі не включили. А вчора після вимкнення світла пропала вода. Увечері палили свічки, вечерю готувала на газовій горілці".

Автор: Олена Капнік
  У 35-поверховому будинку 760 квартир відключили від електроенергії за борги ДТЕК «Київській електромережі» у розмірі близько 3 млн грн.
У 35-поверховому будинку 760 квартир відключили від електроенергії за борги ДТЕК «Київській електромережі» у розмірі близько 3 млн грн.

У 35-поверховому будинку 760 квартир. Їх відключили від електроенергії за борги ДТЕК "Київській електромережі" у розмірі близько 3 млн грн. Багатоповерхівка належить забудовникові Анатолію Войцеховському. Його звинувачують у самовільному захопленні земельних ділянок і зведенні на них житлових комплексів. Зокрема, "Мега Сіті".

"Немало боргів залишилося після втечі Войцеховського. Крім того, люди ще заборгували. Деякі мешканці досі роблять ремонт, тому не сплачують комунальні. Деякі здають квартири, і теж не платять", - додає жінка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири дні 319 квартир не мали світла й води

"В 2004 –м году инвестировали в строительство, а через 10 лет въехали в квартиру. Когда получали право собственности и документы проверяли юристы, все было хорошо. Как только вселились, начали делать ремонты и жить – оказалось, что дом проблемный", - долучається до розмови 31-річна Анна у теплій чорній шапці. У руках тримає білий iPhone.

У 2004-му році інвестували в будівництво, а через 10 років в'їхали в квартиру

Будинки у житловому комплексі отримували електроенергію за тимчасовими договорами. На постійні не перейшли досі. Із жовтня 2016 року ТОВ "Дім-Сервіс-19", який тримає на балансі відключені новобудови, платить за надані послуги несвоєчасно і не в повному розмірі, кажуть у прес-службі "Київських електромереж".

"Торік у грудні ми створили три ОСББ і взяли будинок на управління. З цього часу просимо ДТЕК "Київські електромережі" поставити наш будинок на баланс і заключати договори з кожним мешканцем будинку. Нам відмовляють, а натомість заключають тимчасовий договір з "Дім-сервіс-19. Ця проміжна організація забезпечує будинок енергопостачанням. Через неї проходять платежі, - каже 42-річний мешканець будинку Сергій Чиков. Бере участь в акції зі вчорашнього вечора. - Якби кожен мешканець мав можливість сплачувати напряму, з'явиласяб можливість відключати світло лише боржникам. Таких у будинку близько 15 відсотків".

Автор: Олена Капнік
  Багатоповерхівка належить забудовникові Анатолію Войцеховському. Його підозрюють у самовільному захопленні ділянок під будівництво 40 об’єктів.
Багатоповерхівка належить забудовникові Анатолію Войцеховському. Його підозрюють у самовільному захопленні ділянок під будівництво 40 об’єктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У житловій багатоповерхівці афериста Войцеховського шукають вибухівку

У 13:38 світло увімкнули. Люди, які протестували, розійшлися. Постачальники електроенергії дійшли компромісу із представниками ОСББ і уклали угоду. Будинки-боржники також надали графік погашення заборгованості на 8 місяців. Крім того, щомісяця у багатоповерхівках проводитимуть розрахунки і визначатимуть внесок кожного будинку у борги.

"Домовилися частину боргу оплатити сьогодні. Сума — приблизно 250 тисяч гривень. На залишок боргу, десь 2,7 мільйони, ми складаємо з боржником договір про погашення до 1 липня наступного року", - розповів директор із продажу ДТЕК "Київські електромережі" Віктор Мельников.

Анатолія Войцеховського підозрюють у самовільному захопленні ділянок під будівництво 40 об'єктів. Також виявили непоодиноких фактів повторного продажу реалізованих квартир у житлових будинках. Деякі багатоповерхівки вводили в експлуатацію на підставі підроблених рішень судів. Два роки тому щодо забудовника завершили досудове слідство. Після внесення застави у розмірі 14 млн грн він втік до Росії.

Зараз ви читаєте новину «"На 11 поверх з малими дітьми і коляскою підіймалися пішки" - кияни перекрили дорогу через вимкнення світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути