четвер, 30 квітня 2020 20:26

"Більше трьох місяців без роботи не протягнемо" - як львів'яни живуть на карантині

Автор: Gazeta.ua
  Євгенії Видвір (ліворуч) майстриня Катерина Чверенко привезла біло-блакитну маску. Віддала безкоштовно.
Євгенії Видвір (ліворуч) майстриня Катерина Чверенко привезла біло-блакитну маску. Віддала безкоштовно.

З 16 березня в Україні триває карантин через пандемію Covid-19. Без захисту заборонено виходити на вулиці, відвідувати магазини. Одноразові медичні маски та респіратори у перші тижні обмежень зникли із прилавків аптек та господарських магазинів у Львові. Чимало волонтерів, дизайнерів та студій індивідуального пошиття одягу взялись шити багаторазові маски.

– Індустрія моди завжди реагувала на світові події – кризи, війни, соціальні настрої. Нещодавно модельєри підтримали соціальний рух проти натурального хутра та почали використовувати у своїх колекціях штучне. Нині чимало дизайнерів почали шити маски. В Італії, Іспанії та Франції модні бренди почали виконувати державні замовлення із їх пошиття. Частину з них віддають на благодійність, - розповідає дизайнерка 27-річна Катерина Чверенко зі Львова. Має свою студію авторського одягу "Caterine". Понад місяць перебуває на самоізоляції вдома. - Через карантин тимчасово закрила студію. Своїх працівників наражати на небезпеку не хочу, та й клієнтів немає. Трохи проектів взяла додому – вишивки, оздоблення одягу. А потім вирішила шити маски. Бо не змогла й собі хоча б одну купити в аптеці. Якщо знаходила у продажі – то їх ціни були перевищені у 10-20 раз. До мене звертались клієнти. Запитували чи не можу відшити на замовлення.

Майстриня записала відео у соціальній мережі Instagram в якому зголосилась пошити маски та роздати безкоштовно тим, хто не зміг їх собі придбати. На відео відгукнулось чимало людей, частина з яких – постійні клієнти.

Зустрічаємось на вулиці Ярослава Мудрого у Львові. У Катерини в руках аркуш паперу – маршрут та контакти тих, кому вона розвозитиме маски. У списку майже 20 осіб, кому необхідно їх доставити.

– За три дні пошила понад 200 багаторазових масок, які можна прати та обробляти антисептиками. Сама виготовила крій, а верхній шар оздобила натуральними тканинами. Стільки ж одноразових виготовила для однієї з львівських лікарень зі спеціального матеріалу, який купила за свій кошт. Звернулась знайома-медсестра, яка скаржилась на те, що медпрацівникам бракує засобів особистого захисту. Частину уже відправила поштою тим, хто звернувся до мене в Instagram, але живе в інших містах, або не може особисто забрати.

За три дні пошила понад 200 багаторазових масок, які можна прати та обробляти антисептиками

Маршрут починаємо з вулиці Затишної у Залізничному районі Львова. На дворі чекає 29-річна Євгенія Видвір. Працює програмістом. Із початку карантину разом з чоловіком залишаються вдома.

– Перший тиждень провела в піжамі. Думала пересидіити вдома не переодягаючись і працюючи лежачи. Скільки того карантину, - сміється, одягаючи маску у блакитно-білу клітинку, яку щойно дала Катерина. - А потім почала боліти спина. Вирішили із чоловіком робити зранку зарядку та переодягатись, щоб урізноманітнити будні. Та все ж, життя, наче день Бабака. Прокидаюсь, займаюсь спортом, чищу зуби, одягаюсь і працюю. З квартири виходимо раз в тиждень – викинути сміття та купити продуктів у магазині. Купуємо свіжі фрукти та овочі. За ними найбільше скучаю, - каже жінка.

Автор: Gazeta.ua
  Євгенія Видвір (ліворуч) розповіла Катерині Чверенко, як вдома святкували 30-річчя чоловіка. Із друзями спілкувалися у Zoom та пили вино, каже
Євгенія Видвір (ліворуч) розповіла Катерині Чверенко, як вдома святкували 30-річчя чоловіка. Із друзями спілкувалися у Zoom та пили вино, каже

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тату, це вже кінець світу?" - як живуть люди у спалених селах на Житомирщині

– В якийсь момент стосунки із чоловіком стали "напряжні". Він працює у сфері громадського харчування. На час карантину його заклад закрився. Спочатку відпочивав, а тоді почав нудьгувати. Взявся за кухню. 21 березня святкували його 30-річчя. Такого стола накрили! Звісно, ніхто не прийшов. Друзі чоловіка зняли та змонтували йому привітання, надіслали у соціальних мережах. Увечері спілкувались із ними у програмі відеозв'язку Zoom, пили вино. Отак і святкували.

До кризи не була готова. Керівник повідомив, що ймовірно у нас закриватимуться проекти. Багато клієнтів, у яких стало виробництво відмовляться від послуг IT-компанії. Тому, щоб не звільняти працівників, вирішили, що нам тимчасово знизять зарплату. Краще так, ніж без роботи.

До кризи не була готова. Керівник повідомив, що ймовірно у нас закриватимуться проекти

На вулиці Шевченка поблизу супермаркета велика черга. Розтяглася на 20 метрів. Люди стоять на відстані один від одного. Охоронець пропускає у середину по 2-3 осіб. Перевіряє температуру та просить скористуватись антисептиком. Зустрічаємось із рудоволосою 27-річною Оксаною. Працює в ІТ-сфері.

– Коли оголосили карантин наша компанія 95 відсотків працівників перевела на дистанційну роботу. Перший тиждень – нудьгувала. Бо живу сама. А потім знайомі пари почали скаржитись на проблеми в стосунках і побуті. А в мене, з'ясувалось, ніяких конфліктів з собою немає, - сміється. Приміряє рожеву маску, дивиться у дзеркальце. Киває головою.

- Подобається, - каже. - Все не так погано у мене. Коли самотньо, спілкуюсь з друзями у відео-чаті. Із сусідами ходжу до супермаркету, щоб від людей не відвикнути зовсім, або влаштовуємо посиденьки – кожен на своєму балконі. З'явилось багато часу на справи, які постійно відкладала. Почала правильно харчуватись, готую салати та дієтичну їжу. Стараюсь в карантині шукати позитивні речі. Він ще мінімум місяць триватиме, а далі – побачимо. Від знайомих чую багато різних теорій. Мовляв, ніякого вірусу немає, а те що відбувається – штучно створена ситуація, щоб усім нам вживити чіпи, а потім слідкувати за кожним. Кажуть, скоро і гроші зникнуть, будуть лише електронними. Але люди, які чіпи? Ми ж в Україні!

Автор: Gazeta.ua
  27-річна Оксана зі Львову на карантині із першого дня. Працює в IT-сфері. Тому має можливість продовжувати заробляти дистанційно.
27-річна Оксана зі Львову на карантині із першого дня. Працює в IT-сфері. Тому має можливість продовжувати заробляти дистанційно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пиво, прогулянки і закупи: як прожила Полтава перший день жорсткого карантину

25-річна Юля Бурда уже місяць не виїжджає з Пустомит, містечка поблизу Львова. Працює піар-менеджеркою у обласному центрі. Живе сама у квартирі. З початком карантину - у неоплачуваній відпустці.

– Уже стільки часу живих і добрих людей не бачила, - каже Юля. - Раз в три дні спілкуюся офлайн про імбир і лимон з касирками місцевого супермаркету. Решту часу в Zoom чи месенджері з друзями. Пройшла всі етапи кризи: від нерозуміння що відбувається і злості до прийняття. Останні два тижні провела в максимальному самоконтролі. День розписаний, робота робиться, навіть встигаю куховарити. До цього ніколи не займалась таким. Обідала та часто вечеряла у Львові. А тут вперше сама собі приготувала сирники. Уже досягнення! Навела порядок в квартирі. Знайшла тимчасовий підробіток в мережі - перекладаю тексти з англійської. Бо гроші скоро закінчились би. Ввечері катаюсь на ровері. Можу більш ніж 20 кілометрів за раз проїхати. Дуже скучила за плаванням і нормальною кавою, за посиденьками з подругами. До батьків поїхати не можу – бо громадський транспорт не працює. Щоб не так сильно скучати за людьми – малюю картину. Зображую море на яких колихаються яхти з білими вітрилами. Це буде моя перша.

Раз в три дні спілкуюся офлайн про імбир і лимон з касирками місцевого супермаркету. Решту часу в Zoom чи месенджері з друзями

34-річний Денис Навроцький на карантині три тижні. Працює столярем. Тримає майстерню у гаражі батька на околиці Львова. Робить меблі у стилі "Лофт". Стоїть біля майстерні, курить цигарку. Має бороду та сережку у лівому вусі.

– Спершу вирішив, що мій бізнес ніяким чином не постраждає під час карантину. Мав кілька проектів. Нових замовлень не поступає. Люди почали економити гроші, та й кому потрібні меблі в карантині?, - затягується цигаркою. – Дружина Ольга на карантині вдома ще за тиждень до оголошення карантину. Викладає у дитячій студії дозвілля. Вихованці почали хворіти сезонним грипом, тож їх закрили. Нудьгує. Уже перемила усі вікна, прибрала в хаті, перебрала одяг. Зайвий відвезла у контейнер, який стоїть біля собору Юра в центрі Львова. На благочинність. Взялась засіювати "город" на підвіконні. Зранку щодня бігає і перевіряє, чи зійшло щось.

Перші два тижні дуже сварились з Олею. Не вміли жити разом

- Перші два тижні дуже сварились з Олею. Не вміли жити разом. До карантину бачились годину зранку перед роботою, і кілька годин ввечері. Вихідні проводили за межами квартири - у друзів, або до батьків дружини у Самбір їхали. Сварки гнітили. Почали заново вибудовувати комунікацію. Намагаємось говорити про усе, що турбує. Готуємо по-черзі. Прибираємо разом. Ввечері дивимось по одній серії серіалу "Піймати Кайдаша". Дуже приємно вражені. Я по кілька годин вдень працюю в майстерні. Роблю нові моделі меблів. В дружини відновились заняття з дітьми, в онлайновому режимі. Вчить з ними англійську, історію, дивляться та обговорюють фільми та мультфільми, читають книжки. Має 6-8 занять по 40 хвилин в тиждень. Трохи заощаджених грошей маємо, на випадок, якщо карантин продовжиться. Але більше, ніж три місяці не протримаємось без роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хіба якісь забігайлівки мають російські вивіски" - як на Хрещатику виконують мовний закон

Щоб розвезти усі маски витрачаємо 4,5 годин.

Президент Володимир Зеленський попросив уряд розробити план завершення карантину в Україні. Про це йшлося на нараді з представниками Кабінету міністрів та головних державних відомств щодо запобігання поширенню Covid-19. До цього прем'єр-міністр Денис Шмигаль оголосив про п'ять етапів виходу із карантину. Між кожним має бути 10 днів і будуть запускатися лише у разі зниження кількості інфікованих. Згодом глава Уряду припустив, що другий, третій і четвертий етапи - можуть розпочатися одночасно. Заявив і про ймовірність уведення адаптивного карантину - коли обмеження встановлюватимуть тільки у тих регіонах, де більшає кількість інфікованих коронавірусом.

Зараз ви читаєте новину «"Більше трьох місяців без роботи не протягнемо" - як львів'яни живуть на карантині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути