четвер, 28 квітня 2022 20:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Звільнення наших територій полягає у військових можливостях" – політолог

"Звільнення наших територій полягає у військових можливостях" – політолог
"Звільнення наших територій полягає у військових можливостях", говорить Микола Мельник. Фото: "Українські новини"

Російська Федерація може провести псевдорефенедум на Херсонщині, але для світу це нічого не змінить. Звільнення всіх окупованих територій України лежить у військовій площині. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Микола Мельник.

"Немає жодної кореляції між тим, що Росія проведе референдуми на окупованих територіях, і тим, як ми відвойовуватимемо свої землі. Російська Федерації на Херсонщині робить теж саме, що 2014-го в Криму, Донецьку й Луганську. Вони захоплюють території, проводять референдум і далі намагаються суб'єктизивувати їх у міжнародній політиці. Ніхто у світі в ці самопроголошені республіки не вірить. Окрім таких самих окупованих Росією псевдореспублік. Цей сценарій використовують ще з 1992-го, коли створили Придністров'я", – говорить Мельник.

Ні світ, ні Україна російські референдуми не визнає, наголошує політолог.

"Ми так само вважатимемо, що Херсонщина окупована. А звільнення наших територій лежить у військовій площині. Україна звільнить всі свої окуповані землі відповідно до Конституції 1996 року. Це наша суверенна територія, за яку ми боротимемося", – каже Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Були помилки нашого керівництва. Росіяни також провалилися" - як окупували південь України

Питання і Криму, і Донбасу, і півдня України – це одна і та ж сама окупація, пояснює політолог.

"Як саме наші території оформили в конституції РФ, нас не має турбувати. Україна зрештою вже два місяці демілітаризує Бєлгородську й Курську області. Звільнення наших територій полягає у військових можливостях. З цього погляду звільнити Крим доволі складно. Але з політичної погляду, не бачу складнощів, бо це все окуповані території, які мають повернутися до складу України", – наголошує Мельник.

Після того, як ми звільнимо Сімферополь, почнеться друга хвиля "побєдобєсія" в Росії, але її боятися не варто, каже політолог.

"Військово-політичне керівництво України це розуміє. Росіяни спробують мобілізуватися, але тоді їм вже не буде чим воювати. Це станеться не цього року. Війна буде довгою, хоча коротшою за те, що було на Донбасі", – каже Мельник.

25 квітня російські окупанти у Херсоні захопили міську раду. Місто з початку березня тимчасово захоплене російськими окупантами. Загарбники на Херсонщині готують на початок травня псевдореферендум.

Мер Херсона Ігор Колихаєв заявив, що замість референдуму окупанти можуть "приєднати" Херсонщину до окупованого Криму.

Зараз ви читаєте новину «"Звільнення наших територій полягає у військових можливостях" – політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути