середа, 20 квітня 2022 15:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни на Херсонщині готують псевдореферендум

Росіяни на Херсонщині готують псевдореферендум
Вторгнення російських військ на Херсонщину відбувається з боку тимчасово окупованого Криму. Фото: "Радіо Свобода"

Російські окупанти в Херсонській області готують на початок травня псевдореферендум.

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Геннадій Лагута в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"На жаль, пішли такі розмови, що окупанти на перші числа травня готують щось - чи "референдум", чи як це ще назвати", - сказав.

"Можу прокоментувати тільки так: вся Херсонщина чекає на звільнення, вона українська. Вона хоче жити в єдиній, мирній, славетній, соборній Україні.

І жити мирно - так, як ми й жили та розвивалися. І, повірте мені, пропрацювавши неповних чотири місяці на своїй посаді (скажу): у нас було стільки планів, стільки ідей, стільки розвитку… Але ми їх виконаємо", - сказав голова адміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Херсоні розстріляли проросійського блогера: що відомо

Стосовно спроби окупантів призначити "голову" Херсонщини Лагута сказав, що "вони не мають кандидата, бо всі жителі Херсонщини відмовляються від цього".

"Була інформація, що можуть перевести з окупованого Криму. Також - що мали якогось кандидата, взагалі божевільного. Тому те, що я знаю точно - вже давно б призначили, та просто немає кого", - розповів.

"З погляду злочинів, я багато знаю інформації про те, що коїться в наших населених пунктах - у таких, як Високопілля.

Поки що ця інформація надходить від людей, які звідти виходять у бік Кривого Рогу. Ми її перевіряємо й оцінюватимемо, вже коли звільнимо Високопілля", - сказав Лагута.

Йдеться про жорстоке поводження, побиття, викрадення, зґвалтування жінок, дівчат.

З боку Дніпропетровської області у Херсонській є звільнені населені пункти. В них відновлюють енергопостачання, водопостачання, Національна поліція несе службу, пенсії та інші бюджетні виплати надійдуть цього тижня.

Державне казначейство переведене в Кіровоградську область і проводить усі виплати - люди можуть отримати гроші навіть на окупованій території.

"У нас з усієї області кілька сіл лише у трьох територіальних громадах звільнені - Нововоронцовське, Високопільське та Кочубеївське", - розповів Лагута.

На окупованій території від освітян вимагають почати навчальний процес російською мовою, "за їхніми підручниками, за їхньою програмою (РФ)", але вчителі навчають дітей дистанційно за українською програмою.

Російські окупанти хочуть провести примусову мобілізацію на тимчасово захоплених територіях Запорізької і Херсонської областей. Ворог намагається вийти на адмінкордони Херсонщини.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни на Херсонщині готують псевдореферендум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути