Ексклюзиви
середа, 27 травня 2020 17:54

"Збитки компенсувати нічим" - перевізники можуть пустити автобуси з молотка

"Збитки компенсувати нічим" - перевізники можуть пустити автобуси з молотка
Полтавські перевізники не виключають, що доведеться продавати автобуси, щоб компенсувати збитки після карантину. Фото: Ольга Стенько

У Полтаві громадський транспорт тиждень їздить у звичайному режимі. Водночас приватні перевізники заявляють про величезні збитки та не виключають, що доведеться розпродувати рухомий склад.

Як розповів Gazeta.ua голова Асоціації перевізників Полтавщини Юрій Лупаєнко, до карантину в Полтаві працювало 300 транспортних засобів, у тому числі – великогабаритні автобуси.

З початку карантину карантину великі автобуси не працювали, практично не було і автобусів середнього класу - таких як "Богдан", "Еталон". На лінії працювали тільки "Рути", та й то, скоротилася кількість тнанспорту до 60 одиниць.

"Всі в боргах, ніхто не працював. Відсотків 50, може й більше, звільнилося людей – хто захотів піти і стати на біржу. Тому що в перевізників водії працюють на контракті, отримують зарплату за відпрацьований час. Автобуси ніхто не продавав, бо їх би ніхто не купив. Адже не робили навіть МРЕО", - розповідає Лупаєнко.

За словами співвласника фірми "Люкс-Полтава 2009", підприємство має великі борги за оренду території, де тримає автобуси. Адже потягом карантину ніхто не йшов на поступки і оренду та інші платежі нараховувалися підприємству в повному обсязі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У скільки обійшовся карантин українцям

"Міськвиконком розробив програму, щоб підвозити безкоштовно людей, які потрібні для міста – тих же медиків. Але це не можна розглядати як бізнес чи заробітки. Там дуже малі були доплати. Збитки ніхто не підраховував, але вони великі. Компенсувати втрати від карантину не вийде ніяк. Брати більше людей не можна – обмеження місць, підняти вартість проїзду для пасажирів не можна, адже тариф регулює міськвиконком. І раніше він був невигідний - щоб отримувати прибуток, треба було битком набивати автобуси. А зараз взагалі суцільний збиток, - пояснює представник полтавських перевізників. - Я думаю, після завершення карантину перевізники, хто матиме таку можливість, розпродадуть транспорт і займуться чимось іншим. Зараз, хто може щось продати, продає".

Взаправду, полтавським перевізникам карантин не дуже заважав брати пасажирів. Навіть, коли діяло обмеження на пасажирів у кількості 50% сидячих місць, в транспорті легко можна було зустріти людей навіть на стоячих місцях. Та й документи, що давали право на проїзд у транспорті під час карантину, водії перевіряли далеко не завжди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи не піднімуть, але сервіс погіршиться: як працюватиме транспорт після карантину

На відміну від тролейбусів. Начальник комунального транспортному підприємстві розповів, що охочих проїхатися їхніми маршрутами не бракує. Та доводиться відмовляти, адже співробітники дотримуються усіх правил.

Хоча КП "Полтаваелектроавттранс" також отримало значні збитки, на його співробітниках це не відбилося, розповів начальник омунального підприємства. За словами Євгенія Зайцева, всі люди на підприємстві працюють і отримують зарплату. Завдяки місту, яке надає фінансову допомогу.

"У нас нічого не змінилося. Однаково працюємо до карантину, в карантин та після, що стосується кількості випуску тролейбусів та автобусів. Збитки є, але суму підіб'ємо лише за місяць. Бо по 10 людей возити, як на початку, це не рентабельно. Різниця є: сидячих 33 місця чи 104 пасажира, на які розрахований транспорт", - розповів начальник КП "Полтаваелектроавтотранс".

Однак, на підприємстві побачили і позитивну сторону карантину: за цей період транспортні засоби значно менше сходять з лінії через технічну несправність. Раніше нерідко були технічні проблеми, пов'язані з перевантаженням - з підвіскою, виламаними дверями тощо. Окрім того, поменшало пенсіонерів, для яких проїзд безкоштовний. Тепер більше пасажирів оплачують проїзд.

Найскладніша наразі ситуація з автобусами, які виконують рейси по області. Рейси дозволили з понеділка 25 травня. Транспорт виходить на маршрути, та пасажирів - катма.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Некого возить" - як київське метро відпрацювало перший день після простою

"З початку карантину не працював. Звісно, роботодавець нічого нам не платив. У понеділок вийшов на лінію. На день виконую чотири "кільця". Майже порожній їду - пасажирів на пальцях перерахувати. Ось зараз повезу чотирьох", - розповів водій маршруту Полтава-Решетилівка.

На автовокзалі кажуть, що люди частіше питають про можливість виїхати в іншу область - до Києва, Харкова чи Дніпра, ніж подорожувати Полтавщиною. Але така можливість з'явиться не раніше 1 червня.

З огляду на низький пасажиропотік, деякі перевізники ухвалили рішення тимчасово відмовитися від виконання далеких маршрутів.

"Автобуси, які виконують рейси по області, в понеділок виїхали. Поки що тариф ніхто не піднімав. Учорашній день дав дуже великий мінус. На деяких маршрутах за цілий день провезли 5 людей. Підприємство вирішило призупинити перевезення до наступного понеділка. Щоб люди зрозуміли, що перевезення працюють і треба їздити", - пояснив Юрій Лупаєнко.

Збитки Харківського метрополітену за період двомісячного простою у зв'язку з карантином склали понад 180 млн грн.

У зв'язку з цим на підприємстві з'явилася проблема з виплатою заробітної плати. Про це повідомив генеральний директор КП "Харківський метрополітен" В'ячеслав Стаматін.

Зараз ви читаєте новину «"Збитки компенсувати нічим" - перевізники можуть пустити автобуси з молотка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути